FETO operasyonu sonrasında Deka Madencilik’e kayyım atanmasından dolayı  3 aylık maaşlarını alamadıkları için  açlık grevi yapan maden işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesini isteyen CHP Zonguldak Milletvekillerinden Ünal Demirtaş işsizlik sigortasından ödeme yapılmasını istedi.

 

Konuyla ilgili olarak haber şekline dönüştürülmüş bir açıklama gönderen Demirtaş, görüşlerini şöyle kaleme almış:

 “Emniyet Müdürlüğünce yapılan bir operasyon sonucu, savcılık tarafından kayyım atanan Deka Madencilik San. Tic. Ltd. Şti’nin borçlarının,  malvarlığından çok olması ve ödeme güçlüğüne girmesi nedeniyle şirket faaliyetlerine son verilmiştir. Bu sebeple, uzun yıllar şirkette çalışan yaklaşık 250 maden işçisi arkadaşımız hem işsiz kalmışlar, hem de kıdem ve ihbar tazminatlarını ve son üç aylık ücretlerini alamamışlardır. İşçi arkadaşlarımız bugüne kadar birçok eylem yapmışlar, ancak bu eylemler sonuçsuz kalmış ve haklarını alamamışlardır.  Aileleri ile birlikte mağdur olmuşlardır” dedi.

 

SÜRECİ YAKINDAN TAKİP

Deka madencilik işçilerinin yaşadıkları süreci yakından takip ettiğini belirten Demirtaş, işçilerin sözcü olarak seçtikleri Serkan Demir ve Cemal Akın isimli işçilerle temasa geçerek, kendilerinden ve yetkililerden yaşanan süreç ile ilgili detaylı bir bilgi aldığını ifade etti.

Yetkililerden alınan bilgilere göre, şirketin malvarlığı borçlarını karşılamaya yetmediği ve borca batık durumda olduğunu ifade eden CHP’li Demirtaş, “Şirket acze, ödeme güçlüğüne düşmüştür. 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun Geçici 1. Maddesine göre; işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde geçerli olmak üzere, işçilerin iş ilişkisinden kaynaklanan üç aylık ödenmeyen ücret alacaklarını karşılamak amacı ile işsizlik sigortası fonu kapsamından ayrı oluşturulan ücret garanti fonu vardır. Ücret garanti fonu işsizlik sigortası fonunun bir parçasıdır. Fonda 93 milyar kaynak birikmiştir. Bu fon işsiz için ve ücret alacağı kalan işçi için bir güvencedir” açıklamasında bulundu.

 

KAYYIM HEYETİ  VE İŞKUR GÖREVLİLERİNE SORUMLULUK DÜŞMEKTE

Ünal Demirtaş, “Bu durumda yetkililerin yapması gereken, yasal prosedürü hızla tamamlayarak, işçi arkadaşlarımızı ücret garanti fonundan yararlandırmalı ve son üç aylık ücretlerinin ödenmesini sağlamalıdır. Burada şirkete atanan kayyım heyetine, Zonguldak İşkur görevlilerine bir sorumluluk düşmektedir. Bu görevlilerin 4447 sayılı kanunun belirttiği prosedürü hızlı bir şekilde tamamlamaları halinde, 250 işçi arkadaşımızın mağduriyeti en azından son üç aylık ücret alacağı yönünden  giderilecektir. İşçi arkadaşlarımız diğer mağduriyetleri ile ilgili de yasal haklarını her zaman arayabilirler” dedi.

Maalesef AKP iktidarının yanlış, hukuk dışı uygulamaları sonucu, birçok mağdur vatandaşımız olduğunu belirten Demirtaş, “bu işçi arkadaşlarımız da AKP iktidarının yanlış uygulamalarının mağduru olmuşlardır” diyerek AKP hükümetini eleştirdi.