Elektrik faturalarına yansıyan ek bedellerin astronomik rakamlara ulaşması, Tüketici Hakları Derneklerini harekete geçirdi. Alınan bedellerin yüksekliğine ve vatandaşlardan gelen tepkilere dikkat çeken Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Topaloğlu, “Son günlerde, özellikle elektrik faturalarında çok astronomik rakamlar geliyor. Tüketicilerin 50 liralık faturaları 80-90 liraya, 90 liralık faturalar 150-160 liraya çıkıyor. Bunun temel nedeni; yılbaşından önce elektriğe 6,8 oranında zam yapıldı ve akabinde de ‘dağıtım bedeli’ adı altında tüketicilerimizden çok yüksek rakamlar talep edildi. Nerden bakılırsa bu faturanın yüzde 20’sine tekabül ediyor. Biz bunu kesinlikle kabul etmiyoruz” açıklamasında bulundu.

 

Hakem Heyetleri ile sorunun çözülmesi için çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Başkan Topaloğlu, “Tüketicilerden bir takım bedeller talep ediliyor. Biz Tüketici Hakları Dernekleri olarak bu konuda yoğun çabalarımız devam ediyor. Hakem Heyetlerimiz bu konuda çalışmalarını sürdürüyor. 2014 yılında Yargıtay Genel Kurulubu konuda bir karar vermişti. Bu karar son derece önemlidir. Kararda,‘Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu sonsuz yetkili bir kurum değildir’ diyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, tüketicilere ucuz ve kaliteli elektrik sunmakla ve düzenlemekle sorumludur. Yoksa zam yapmakla sorumlu değil. Dolayısıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun bu almış olduğu kararların geçersiz olduğunu, tüketicilerden ‘kaçak kayıp bedeli, dağıtım bedeli’ gibi bedeller altında herhangi bir ücret alınamayacağını açıktır. Bizde bu bağlamda Tüketici Hakları olarak Hakem Heyetimizle görüşmeler yapmak suretiyle tüketicilerimizi mağdur etmeden bu sorunun çözülmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Tüketicilerin mağdur durumda olduklarını ve bunu çözmek için çalışmalara başladıklarını ifade eden Topaloğlu, “Eğer önümüzdeki günlerde bu konuda bir düzenleme yapıp bu uygulamadan vazgeçilmezse, tüketicilerimizi Hakem Heyetlerine yönlendirmek suretiyle kendilerinden kesilen bu bedellerin hepsini talep edeceğiz. Biz isteriz ki, bu konuyu Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, yeni bir düzenleme yapsın, bu uygulamadan vazgeçsin, bu güne kadar yapılan kesintileri de tüketicilerimize de ya iade etmek suretiyle ya da bundan sonra yapılan tüketimden düşmek suretiyle abonelerine iade etsin istiyoruz. Bu konuda bir çağrımızda hükümete… Hükümet parlamentoda bu konuda gerekli düzenlemeleri derhal yapmalı. Bin 300 lira alan bir asgari ücretli nereden bakarsanız 200 lira elektrik parası ödüyor. Yazıktır, günahtır. Bunun hiçbir anlamı yoktur. Tüketicilerden kendi kusurları olmadığı halde ‘kaçak kayıp bedeli’ adı altında kesinti yapılıyor. Ama bu para maalesef biz tüketicilerden alınıyor. Bu anayasaya aykırı bir durumdur. Tüketiciler bizi takip etsinler. Biz önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklama yapacağız” diye konuştu.