Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, Doğu Karadeniz bölgesinde yaşanan don olayında sonra fındığın zarar gördüğünü Batı Karadeniz bölgesindeki fındığın değerlendiğini söyledi.

 

Alaplı İlçesi Çay Köyünde Fındık Entegre Mücadele konula toplantıda konuşan Çelik, Bu yıl Batı Karadeniz fındığının verimli geçeceğini düşündüklerini söyledi.

 

Doğu Karadeniz Bölgesinde Mart ayında yağan kar nedeniyle fındığın yüzde 60’nın zarar gördüğünü belirten Çelik, şunları söyledi:

 

“Bu yıl Doğu Karadeniz Bölgesinde bir don olayı yaşandı. Dolayısıyla fındığın yüzde 60 oranında bir zarar gördüğü söyleniyor. Şu an itibariyle tam olarak bir zarar tespit edilemeze de ilk tahminler yüzde 60 oranında olduğu belirtiliyor. Bu zarar hepimizi ülkemizin zararıdır. Onun için Batı Karadeniz Bölgesindeki fındık durum itibariyle çok büyük önem arz etmektedir. Bun yanı sırada hastalıklardan ve zararlılardan fındığımız zarar görmesini istemiyoruz. Bu yüzden üreticilerle yerinde bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. Fındık üreticilerin ne kadar malıysa bu aynı zamanda milli bir servettir.Yani ülkemizdeki 77 milyon insanın hepsini hakkı var demektir.Üretici fındığı üretecek tüketici ede alarak böylece bir döngü olacak.Bu yıl Batı Karadeniz Bölgesinde fındık çok değerli onun için üreticilerden fındığına iyi bakmasını istiyoruz.” 

 

Konuşmaların ardından, Alaplı Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Ahmet Tekin, tarafından fındık üreticilerine Fındıkta entegre mücadelesi hakkında bilgiler verdi.

 

Toplantıya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Alaplı İlçe Müdürü Rafet Yılmaz, Çay Köyü Muhtarı Ahmet Akgül ve fındık üreticileri katıldı.