Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, 2015 yılında fındık üreticileri emanete fındık vermeden ihtiyacı kadar fındığını satsın, böylelikle fındık fiyatları gecen yıl gibi yüksek olur ” sözleriyle görüşlerini ifade etti..

Türkoğlu açıklamasında, Fındık İhracatçı Birlikleri, Ziraat Odaları Birliği (TZOB)  ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının açıkladığı 2015 yılı fındık rekolte tahminlerinin birbirini tutmadığını bunun da fındık üreticisini endişelendirdiğini kaydetti.

Fındık fiyatını üreticilerin belirleyeceğini ifade eden Türkoğlu, şöyle dedi:

"Fındık Tanıtım Kurulu  yani ihracatçılar birliklerinin açıkladığı 733 bin ton rekolte ile Ziraat Odaları Birliğini açıkladığı 590 bin fındık rekoltesi arasından farklılıklar var. Ayrıca Tarım Bakanlığını açıkladığı fındık rekoltesi de çok farklı aradaki bu farklar üreticileri rahatsız ediyor. Bu rakamlar ihracatı karşılamıyor. Avrupa’nın ihtiyacı 250 bin ton iç fındık buda 500 bin ton kabuklu fındıktan meydana gelir. İç piyasa 100 bin ton iç fındık 200 bin ton kabukludan meydana gelir.700 bin ton kabuklu fındığa ihtiyacımız vardır. Uçu başına denk geliyor. Ancak yinede ihtiyacı karşılamıyor. Fındık piyasasını belirleyecek olan fındık üreticidir. Bizim üreticilere çağrımız fındığını ihtiyacı kadarını pazarda satsın. Gecen yıl üretici ihtiyacı kadarını sattı fındık fiyatları 20 TL’ye kadar çıktı. Çiftçiler fındığını topladıktan sonra iyi kurutup makineden geçirsin, iyi istif yaptığı zaman fındığa 3 yıl hiçbir şey olamaz.”