Sorun ile ilgili olarak Ordu'da "Fındık Hastalıkları ve Zararlılarına Karşı Uluslararası Bilim Adamları ile Mücadele" adı altında toplantı yapıldı.

 

iki gün süren ve Ferrero Kurumsal İletişim Direktörü Yasemin Taşkın'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantılara Ferrero Küresel Geliştirme ve İnovasyon Başkanı Jorge Acevedo, Oltan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Oltan, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar, İtalya-Torino öğretim üyesi Prof. Dr. Matteo Monchiero,Ferrero Türkiye ve Doğu Avrupa Agronomu Tommaso Patrignani, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Tuncer ile Doç. Dr. İsmail Erper, KTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Erkol Demirci, Ordu Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Muharrem Türkkan'ın yanısıra Ferrero Değerli Tarım Direktörü Ersin Arısoy ile Zirai İşler Müdürü Gökhan Arıkoğlu katıldılar. Toplantıda hastalık ve zararlılar ile bunlarla mücadele ve yöntemlerinin yanı sıra fındığın geleceği ve sorunları üzerine de tartışmalar yapıldı.

 

Toplantının açılışında konuşan Ferrero Küresel Geiştirme ve İnovasyon Başkanı Acevedo; fındık hastalık ve zararlılarının çok farklı unsurlar içerdiğine dikkat çekerek, "Sadece bugün en büyük tehlike olarak gözüken küllemeyi değil, tümünü birden kapsamlı bir şekilde ele almalıyız. Çünkü, sorun sadece Türkiye'de yok. Diğer ülkelerde de var. Bunun için soruna geniş bir coğrafyada, hem üretim,hem de tüketim açısından baktığımız için uluslararası bir ürün olan fındık için biraraya geldik. Buradan çıkacak sonuçlara göre bir görev gücü oluşturacağız" dedi.

 

Jorge Acevedo şunları söyledi:

 

"Bu görev gücünü iki farklı oluşum ile sürdüreceğiz.Biri konunun uzmanları ile gerekli aletlere sahip teknik ekip olacak. Diğeri ise, teknik ekibin önerilerini başarılı uygulamalarla hayata geçirmek için sektörün farklı kesimleri ile ilişkileri koordine edecek sosyal ekip olacak. Bu çerçevede sorunu iye tespit edip çözüm geliştirmek için başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, akademisyenler ve üretici birlikleri olmak üzere sektörün tüm paydaşlarıyla sonuca yönelik çalışmalar yapıyoruz. Yapmayı da sürdüreceğiz."

 

Türkiye'de fındık üreticisi ve arazi yapısından kaynaklanan bir takım hastalıklarla mücadele sorunu bulunduğuna dikkat çeken Acevedo; "Türkiye'de sadece bir kaç dönüm arazisi olan geniş bir üretici kitlesi var. Sınırlı kaynaklarla çalışabiliyorlar. Biz bunun için doğru yöntemleri tespit edip, doğru araçlarla mücadeleyi hayata geçirmemiz lazım. Ferrero olarak bu ve benzeri konularda tüm imkânlarımızı seferber edeceğiz. Bunu da fındık üreticisi başta olmak üzere tüm kesimlerle birlikte yapacağız" diye konuştu.

 

-Ersin Arısoy;  "Mücadele ekipmanları ile

teknik destek sağlıyoruz."

 

Ferrero Değerli Tarım Direktörü Ersin Arısoy da, sürdürülebilirlik ve izlenilebilirliği hedefleyerek çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:


"Yaklaşık 4 yıl önce Türkiye'de uygulamaya başladık. Son yıllardaki ciddi verim ve kalite kayıpları üzerinde yapılan bilimsel çalışma ve tespitlerin ışığında bizzat üreticilere ulaşıp, her türlü desteği vererek projeli çalışıyoruz. Fındıkta 55 Ziraat Mühendisi ve 20 Sosyal Çalışma Uzmanımız tüm fındık bölgesine yayıldık. Hastalık ve zararlılarla mücadeleye, verim ve kaliteye arttırmaya ekipmanlarımız ile teknik destek sağlıyoruz. Bunu her geçen yıl arttıracağız. Bu yıl 200 bin dekar alana teknik destek götüreceğiz. Üreticileri bilgilendirici ve uyarıcı yol ve yöntemlere ağırlık vereceğiz. Üretim maliyetlerini düşürücü etmenleri çiftçilerimizle buluşturacağız."
 

Katılımcı bilim adamlarının sunumları ile katkı yaptıkları toplantının ikinci gün yapılan değerlendirmesinde, bu konudaki bilimsel ve teknik çalışmaların uygulamaya geçirilerek yoğunlaştırılması, bunun için de buluşmaların arttırılması kararlaştırıldı. Ayrıca mevcut durumda Türk fındığının artı ve eksileri ortaya konularak, çözüm önerileri alındı.