GMİS YÖNETİM KURULU: TTK’nın özelleştirilmesi girişimlerine karşı her şart altında mücadele etmeye kararlı olduğumuzu birkez daha ifade ediyoruz. Muhalefet partilerinin komisyondaki tüm uyarılarına rağmen iktidar partisinin oylarıyla kabul edilen bu tasarı TBMM gündemine alınmamalı ve derhal geri çekilmelidir.

 

Genel Maden İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu adına basın açıklaması yapan Genel Başkan Ahmet Demirci; “Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) özelleştirilmesi girişimlerine karşı her şart altında mücadele etmeye kararlı olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz” dedi.

 Özelleştirme Torba Yasa Tasarısı ile yeniden gündeme gelen TTK’nın özelleştirilmesi konusunda yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi.

 

"GÖRÜŞÜLMESİ BEKLENİYOR"

 

“Başbakan Binali Yıldırım imzasıyla 01.08.2016 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gönderilen “Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” Plan ve Bütçe Komisyon’unda görüşülerek TBMM’ye gönderildi. Tasarının bu hafta içinde görüşülmesi bekleniyor.

 

KANUN HÜKÜMLERİ ÇERÇEVESİNDE

 

Tasarının 35. Maddesinde; “Özel bütçeli idarelere ait ticari amaçlı kuruluşlardaki hisseler ile varlıklardan bu idarelerce Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bildirilenler, bu kanun hükümleri çerçevesinde özelleştirilir” denilmektedir.

 

HEMEN HEMEN TÜM KAMU KURULUŞLARI...

 

Buradan da anlaşılacağı üzere, TTK’nın da içinde bulunduğu yaklaşık 100 kamu kurumu, satılmasını istediği varlıklarını Özelleştirme İdaresi Başkanlığına devredebilecektir. Yasa Tasarısı ile daha önce özelleştirme kapsamı dışında olan kurumlar dahil hemen hemen tüm kamu kuruluşlarının; bir bina, bir arsa veya bir şirket gibi alıcısı bulunan ve kısa zamanda paraya çevrilebilecek varlıklarının satışını yapabilmek amaçlanmaktadır.

 

"ŞİDDETLE KARŞI ÇIKIYORUZ"

 

Yani Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, deyim yerindeyse toptan satıcılığın yanı sıra perakende satıcılığa da başlayacaktır. Başka bir deyişle kamu kurumlarında para eden ne varsa satılması düşünülmektedir. Bu durum; toptan satışı yapılamayan kurumların kolunu kanadını kırarak ölüme terk edilmesine yol açacaktır. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak TTK’nın özelleştirilmesi için atılacak her türlü adıma şiddetle karşı çıkıyoruz.

 

MUHALEFETİN UYARILARINA RAĞMEN...

 

TTK’nın özelleştirilmesi girişimlerine karşı her şart altında mücadele etmeye kararlı olduğumuzu birkez daha ifade ediyoruz. Muhalefet partilerinin komisyondaki tüm uyarılarına rağmen iktidar partisinin oylarıyla kabul edilen bu tasarı TBMM gündemine alınmamalı ve derhal geri çekilmelidir. Anayasaya aykırı olan ve sadece sıcak para bulmak için yapıldığı anlaşılan bu düzenleme tüm kamu kuruluşlarına zarar verecektir. Amacın bu kurumları geliştirmek olmadığı açıktır. Sendikamız Yönetim Kurulu gelişmeleri yakından takip etmektedir"

 

 

(Haber Merkezi)