Genel Maden İşçileri Sendikası’nın (GMİS) 10. Olağan Genel Kurul sürecindeki şube genel kurulları 14 Şubat 2015 tarihinde yapılan Amasra Şube Genel Kurulu ile devam etti.

Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan TTK Amasra Müessesesi Salonu’nda düzenlenen Amasra Şube 10. Olağan Genel Kurulu’na GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, GMİS eski Teşkilatlandırma Sekreterlerinden Sabri Cebecik, GMİS’e bağlı şubelerin başkan ve yöneticileri, eski sendikacılar, Amelebirliği Yönetim Kurulu üyeleri ile delegeler katıldı.

Genel Kurulda Divan Başkanlığına GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Yardımcılıklarına İsa Mutlu ve Tayfun Demir, Üyeliklerine ise Hüseyin Kolçak ile Adnan Tıska seçildi.

“İLK KEZ KAMU VE ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞANLARLA BİRLİKTE GENEL KURUL YAPIYORUZ”

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, 2014 yılının madencilik sektörü acısından zor bir yıl olarak geçtiğini belirterek, Soma kazasının ardından sektörü ve madencileri ilgilendiren torba yasanın gündeme geldiğini söyledi. Torba Yasa’nın uygulanmasında bazı sorunlar çıktığını belirten Alabaş, “Biz en az iki asgari ücretle ilgili konuyu Çalışma Bakanının kendisi, Çalışma Bakanlığı Müsteşarı, Çalışma Genel Müdürü başta olmak üzere Türk-İş’in uzmanları, Türkiye Maden-İş Sendikası’nın uzmanları ve hukukçularla yorumlayarak anlattık. Maden işçilerine yönelik en az iki asgari ücret uygulamasıyla ilgili hem kamu da hem de özel sektörde çalışan arkadaşlarımız için mahkeme yoluna gittik. Özel sektörün uygulamasına yönelik açtığımız davanın ilk duruşması Ereğli’de 10 Şubat’ta yapıldı. Mahkeme, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan görüş sorulmasına ve dosyanın bilirkişiye gönderilmesine karar verdi. Bilirkişi dosyayı inceleyip görüşünü mahkemeye bildirecek. TTK’nın uygulaması nedeniyle açtığımız dava ise 10 Mart’ta başlayacak” dedi.

Alabaş, torba yasayla gündeme gelen haftada 45 saat toplam ve 36 saat yeraltında çalışma düzenlemesinin yeni bir yasa tasarısıyla yeniden düzenlendiğini, madencilerin haftada toplam 37,5 saat çalışarak iki gün tatil yapacaklarını ve düzenlemenin TBMM’nin komisyonlarında kabul edilerek Genel Kurula gönderildiğini, yasalaşmasını beklediklerini, böylece ilk kez İş Kanunu’nda 45 saatin altında çalışma kavramının yer alacağını söyledi.

TTK’nın özelleştileceği yönündeki söylemler sert tepki gösteren Alabaş, “TTK’yı özelleştirmeye kimsenin gücü yetmez” dedi.

Örgütlenmenin önemine değinen Alabaş, “HEMA işyerlerinde örgütlendik. Toplu İş sözleşmeleri için ikinci döneme girdik. Burada Amasra’da ilk kez TTK, HEMA ve Denfa olmak üzere kamu ve özel sektörde çalışan arkadaşlarımızla bir arada bir Genel Kurul gerçekleştiriyoruz” dedi.

GMİS Eski Teşkilatlandırma Sekreterlerinden Sabri Cebecik de Zonguldak’a yönelik saldırıların son dönemde arttığına dikkat çekerek, 1990 ve 1991 yıllarında aynı söylemlere yönelik verilen mücadeleleri hatırlattı. Cebecik, “O zaman Zonguldak, emek dostlarıyla birlikte topyekün mücadele verdi ve kazandı. GMİS’in öncü olma görevi var. Bölgemizde bu mücadele kültürü yeniden ayağa kaldırılmalı. Yerin yüzlerce metre altında çalışan madencinin ateşiyle kimsenin oynayamayacağını herkese göstermeliyiz” dedi.

HAKKI ARSLAN, YENİDEN ŞUBE BAŞKANI SEÇİLDİ

Şube Başkanlığı’nda iki olmak üzere toplam 16 adayın yarıştığı GMİS Amasra Şubesi Olağan Genel Kurulu’nda yapılan seçimlerde Şube Başkanlığı’na Hakkı Arslan yeniden seçilirken, Şube Sekreterliği’ne Ertan Kaya, Şube Mali Sekreterliği’ne Hüseyin Özerdoğan, Şube Teşkilatlandırma Sekreterliği’ne ise Nazmi Sert seçildi.

 

GMİS MERKEZ SERVİSLERİ ŞUBESİ 10. OLAĞAN GENEL KURULU

Genel Maden İşçileri Sendikası’nın (GMİS) 10. Olağan Genel Kurul sürecindeki şube genel kurulları 15 Şubat 2015 tarihinde yapılan Merkez Servisleri Şubesi Genel Kurulu ile devam etti.

GMİS Şemsi Denizer Toplantı Salonu’nda düzenlenen Merkez Servisleri Şubesi 10. Olağan Genel Kurulu’na GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, GMİS’e bağlı şubelerin başkan ve yöneticileri, eski sendikacılar, Amelebirliği Yönetim Kurulu üyeleri ile delegeler katıldı.

Genel Kurulda Divan Başkanlığına GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Yardımcılıklarına İsa Mutlu ve Adnan Tıska, Üyeliklerine ise Recep Horozoğlu ile Kemal Tümay Turhan seçildi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, yaptığı konuşmada 2014 yılının madencilik sektörü açısından zor bir yıl olduğuna dikkat çekerek “Özellikle Soma kazasının ardından madencilere ve sektöre yönelik yeni yasal düzenlemeler gündeme geldi.

12 Eylül 2014 tarihinde yasalaşan düzenlemelerin bazı maddeleri uygulanırken bazı maddelerinin uygulanmasında sorunlar oldu.

Maden işçilerini ilgilendiren en az iki asgari ücret düzenlemesi uygulanamadı. Biz en az iki asgari ücretle ilgili konuyu Çalışma Bakanının kendisi, Çalışma Bakanlığı Müsteşarı, Çalışma Genel Müdürü başta olmak üzere Türk-İş’in uzmanları, Türkiye Maden-İş Sendikası’nın uzmanları ve hukukçularla yorumlayarak anlattık. Maden işçilerine yönelik en az iki asgari ücret uygulamasıyla ilgili hem kamu da hem de özel sektörde çalışan arkadaşlarımız için mahkeme yoluna gittik. Mahkemeden de bizim savunduğumuz şekliyle bir karar çıkacağından şüphemiz yok” dedi.

Madencilerin 45 saat haftalık çalışma kalmak kaydıyla günde 6 saat, haftada 36 saat yeraltı çalışması ile ilgili torba yasayla belirlenen düzenlemenin de sektörde sorun oluşturduğunu belirten Alabaş, “Son torba yasa tasarısıyla madencilerin haftalık çalışma süresi toplamının 45 saat değil 37,5 saat olmasını sağladık. Madenciler haftada 37,5 saat çalışacak ve iki gün tatil yapacak. Düzenleme TBMM’de hem Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Alt Komisyonu’ndan hem de Üst Komisyonu’ndan verdiğimiz mücadeleler sonucu geçti. Önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu’na gelmesini bekliyoruz. Düzenlemenin komisyonlarda kabul edildiği şekliyle Meclis’ten geçerek yasalaşacağına inanıyoruz.

Böylece Türkiye’de İş Kanunu’na ilk kez 45 saatin altında 37,5 saat çalışma kavramı germiş olacaktır” dedi.

TTK’ya yönelik söylemlere de tepki gösteren Alabaş, “Son günlerde her seçim öncesi ve toplu sözleşme öncesi herkesin diline doladığı TTK’nın özelleştirmesi ya da küçültülmesiyle ilgili bazı söylemler oldu.  Özellikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Zonguldak Milletvekillerinin bazı söylemleri var.

 Biz Genel Maden-İş Sendikası olarak ve maden işçileri olarak dün TTK’nın yaşatılması adına  Zonguldak halkıyla birlikte nasıl mücadele ettiysek bugün de aynı mücadeleyi verebilecek güçte ve kararlılıktayız. Bu mücadeleyi bugün de veririz, yarında veririz.

TTK, Hükümetin ya da Enerji Bakanının kendi malı değil. TTK; 5 bin maden şehidiyle bölge insanının yıllarca Türkiye’ye baktığı, kanıyla-canıyla kurduğu ve yaşattığı bir kurumdur. Bu kurumu kapatmaya ya da özelleştirmeye kimsenin gücü yetmez. Bizler, tarihimizde bir çok kez yaşandığı gibi benzer mücadeleleri vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ ise şöyle konuştu;

“Zonguldak için zorlu bir süreç içindeyiz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile bazı milletvekillerinin TTK’nın özelleştirileceği söylemelerini şiddetle kınıyorum.

Burası kimsenin babasının çiftliği değil. Maden işçisi ve Zonguldak, dün nasıl madenci fenerini söndürmediyse, bugün de söndürmeyecek, yarın da söndürmeyecektir.

Kıdem tazminatı, işçi arkadaşlarımızın emekli olduktan sonra ev sahibi olmak için, çocuklarını evlendirmek için tüm çalışanların hayalidir, hakkıdır. Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir.

Kıdem tazminatına hiç kimse el uzatmaya kalkışmasın, biz kıdem tazminatına uzanan elleri kırarız.

 Varoluş sebebi kömür olan bir şehirde yaşıyoruz.

Burada yaşayanların büyük çoğunluğu ya madenden emekli, ya madende çalışıyor.

Dolayısıyla olmazsa olmazımız Türkiye Taşkömürü Kurumu’dur.

TTK; tarihinin en az işçisiyle, norm kadrosunun 5 bin eksiğiyle çalışıyor ve bilerek zarar ettiriliyor.

TTK Genel Müdürlüğü’nün yaklaşık 3 yıldır 3 bin 200 işçi talebi var.

Biz de göreve geldikten sonra başta yöre milletvekilleri olmak üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve tüm siyasetçilere işçi açıklarının giderilmesi konusundaki raporlarımızı sunmamıza rağmen siyasi iradeden bu talepleri karşılayacak bir adım atılmadı.

Ben buradan yöre milletvekillerine sesleniyorum; İşçi açıklarının giderilmesi konusunda bir söz vermeden, yaklaşan genel seçimlerde değil madenciden oy istemeye, Zonguldak’a gezmeye bile gelmesinler” dedi.

GMİS Merkez Servisleri Şubesi’nin 10. Olağan Genel Kurulu’nda Şube Başkanlığı’na Satılmış Uludağ ve Sadettin Yıldız, Şube Sekreterliği’ne Aysel Yaman Kocabaş ve Ersan Türk, Şube Mali Sekreterliği’ne Birol Kundakçıoğlu ve Kadir Olkaç, Şube Teşkilatlandırma Sekreterliği’ne Hayri Tasmacı ve Ramazan Karaman aday oldular.

GMİS Merkez Servisleri Şubesi’nin 10. Olağan Genel Kurulu’nda Şube Başkanlığı’na Satılmış Uludağ 90 oyla seçilirken rakibi Sadettin Yıldız 29 oy aldı. Şube Sekreterliği’ne Aysel Yaman Kocabaş 94 oyla seçildi. Rakibi  Ersan Türk 25 oy aldı. Şube Mali Sekreterliği’ne Birol Kundakçıoğlu 90 oyla seçilirken Kadir Olkaç 24 oy aldı. Şube Teşkilatlandırma Sekreterliği’ne Hayri Tasmacı 89 oyla seçilirken  Ramazan Karaman 28 oy aldı. Genel Kurulda 199 delegenin tamamı oy kullandı.