İşadamları, nakliyeciler ve esnafa iftar yemeği veren Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Niyazi Özcan, Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır'ı eleştirdi, uygulamalarına tepki gösterdi.

 

Katılımcılara desteklerinden ötürü teşekkür eden ve Mübarek Kadir Gecesi'ni kutlayan Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Niyazi Özcan, Erdemir Yönetiminin uygulamalarına tepki gösterdi. Keleşler Park Otel'de düzenlenen iftar yemeğinin ardından gazetecilere basın açıklamasında bulunan Özcan, Haziran ayında Erdemir'in İstanbul Ataşehir'deki binası önünde yapılan uyarı eylemi sonucu Ali Pandır'ın çok medyatik olmaya başladığını söyledi. "Dizi ve pop sanatçılarından daha fazla televizyon ve gazetelerde yer almaya başladı" ifadeleri ile eleştirdiği Pandır'a, "Dizi ve pop sanatçılarından daha fazla televizyon ve gazetelerde yer almaya başladı" dedi.

 

"TÜCCARA SORSUN, HESAPLAYALIM, YARDIMCI OLALIM"

Özcan konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Kendisi Erdemir'de iş yapma tarzını yalınlaştıracak ve şirketleri tek çatı altında toplayacakmış. Erdemir'e ait Ersem isimli çelik servis merkezinin piyasaya sunduğu ucuz fiyatlar ile asli müşterilerini vurarak mı yapacak yalınlaştırmayı? Eski çalıştığı şirketinden neden ayrılmak zorunda kaldığı bizi ilgilendirmez ama kendisinin eski çalıştığı şirketlerde acaba hem bayilere otomobil satıp hem de daha sonra bayilerin müşterilerine aynı otomobilleri ve yedek parçalarını daha ucuza satmasına izin veriliyor muydu? Ali Pandır verdiği demecinde satışla ilgili Ar-Ge'yi yeni baştan inşa edip geliştireceğinden söz etmiş. Ve tüm planlamalarını 5-10 yıl içerisinde hayata geçirecekmiş. 1 ve 2 yıl arasında bile uzun zaman olduğu düşünüldüğünde bu nasıl bir mühendislik hesabıdır ve nasıl bir analitik düşüncedir ki dünyanın neresinde bir mühendis amirine götürebilir. Ali Pandır gelsin biz tüccarlara sorsun, hesaplayalım, kendisine yardımcı olalım.

 

"SİNGAPUR'A SATIŞ TEMSİLCİLİĞİ AÇMIŞ"

Erdemir'i dünya klasında bir şirket yapma vizyonu ve iddiasıyla göreve geldiğini söyleyen Ali Pandır, Erdemir'in zaten Avrupa'nın 5. büyük yassı demir çelik üreticisi olması sebebiyle zaten bir dünya şirketi olduğunu bilmiyor mu?  Erdemir Singapur'da satış temsilciliği açmış. Erdemir'de çalışan en genç uzman bile o bölgeye demir çelik satmasının ne kadar zor olduğunu biliyor. Yıllarca içerisinde yaşadığı uzak doğu kültürüne hakim Ali Pandır o bölgede çelik satabilirse saygı duyarız ve takdirle de karşılarız. Ama orada hangi ürünün nasıl pazarlanacağını çok merak ediyoruz? Hep birlikte göreceğiz ve takipçisiyiz.

 

"TESADÜF OLDUĞUNU KİMSE BİZE SÖYLEYEMEZ"

Ali Pandır nakliye konusunda ise grubun ürün satışlarını müşterilerine özel bir talep olmadığı sürece kapı teslimi olarak yaptığını söylemekte. Biz nakliyeciler nazikçe kapıya teslim veya cıf olarak çalıştığınızı hatırlatalım. Bunlara ilaveten kapıdan teslim alacak müşterilerin satış ekibi tarafından OMSAN'a yönlendirildiğini de belirtelim. Rakamlara bakıldığında tüm bunların tesadüf olduğunu kimse bize söyleyemez. Ülkemizi ve bölgemizi ilgilendiren çok önemli konuya geldik. 10 Milyon ton kapasite ile çalıştığını ifade eden Ali Pandır, toplam nihai ürün satışında ise 7,7 milyon ton seviyesinde olduğunu görüyoruz. Dolayısı ile ortaya 2.3 milyon ton atıl kapasite çıkmaktadır. 3.5 Milyar dolarlık yatırım acaba 2.3 milyon atıl kapasite için mi gerçekleştirildi? Bu harcama Oyak grubunun kesesinden mi gitti bilemeyiz ama ülkemizden yabancı mühendislik firmalarına gittiği şüphesiz. Her atıl kapasitenin ithalat olarak ülkemizin cari açığını artırdığını düşünecek olursak ve Başbakan Yardımcımız Ali Babacan, 'Cari açık büyük risk' derken tüccara, 'Ereğli tüccarına kapasite yok' diyen bir zihniyet acaba nereye varmaya çalışıyor? Eğer iyi niyetle planlamayı yapamıyorlarsa buyursunlar tüccara gelsinler, üretim ve satış planlamalarını piyasa volatilesine göre nasıl yapılacağını kendilerine öğretelim.

 

"NEREYE 7 OKUL YAPTIRDI, İL ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜNE ÇAĞRI"

Ali Pandır, Erdemir'in 7 tane okul yaptığını söylemiş. 2006 Yılından sonra Erdemir nereye okul yapmış söylesin biz de bilelim. Yoksa Ali Pandır bizim bilmediğimiz uzak doğu kültürü ile konuşuyor da biz mi anlamadık? Erdemir maalesef 2006 yılından bu aya Ereğli ekonomisini dibe vurdurmuş ancak hava kirliliği tavan yapmıştır. Erdemir gibi büyük bir firmanın kalibrasyon ölçümlerinin neden yapılmadığını/yaptırılmadığını merak ediyoruz. Buradan Çevre İl Müdürlüğü yetkililerine de sesleniyoruz, siz bu işin neresindesiniz?

 

"BIKTIK, USANDIK"

Karadeniz Ereğli'de ki hiçbir tüccar ve nakliyeci arkadaşımız hak ettiği bir talepte bulunmamakta, Ali Pandır'ın söylediği gibi kimsede kahraman bakkal olma niyetinde değildir. Biz İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde ki bazı kahraman bakkalların süper market yapılmaya çalışıldığını biliyoruz. Kimlere hangi ayrıcalıklarla mal verildiğini biliyoruz. Biz zaten sizin bu politikalarınızdan bıktık, usandık. Biz ayrıcalık değil hak ve adaletli bir satış sistemi istiyoruz. Erdemir'de her nedense gelen gideri aratır oluyor. Şuanda gelinen noktada 2006'dan sonra Erdemir'de çalışan 11 bin 800'den 5 bin 558 seviyesine düşmüştür. Bu rakam bile Ereğli'deki insanların seslerini neden yükselttiğinin bir göstergesidir.

 

BÜYÜK EYLEM HAZIRLIĞI

Biz burada bir kez daha Erdemir ve Oyak yöneticilerine sesleniyoruz, diyalog yolunu kapalı tutup, bize basın yoluyla cevap verdiğiniz müddetçe eylemlerimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Yakın bir zaman dilimi içerisinde Ereğli halkının da destek vereceğine inandığımız büyük eylemimizle ne kadar kararlı olduğumuzu tüm Türkiye gibi sizlerde açık ve net olarak göreceksiniz. Ereğli'ye tüccara, nakliyeciye, sanayiciye ve işçilere yapılan zulüm ve haksızlıklara karşı mücadelemizi korkusuzca sürdüreceğiz"

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)