Girişimci Ünal:

"Birçok farklı cinste tavuk beslediğimiz çiftliğimizde günde ortalama 800 yumurta üretir hale geldik. Batı Karadeniz Bölgesi'nde birçok market, otel ve kahvaltı dükkanlarına yumurta veriyoruz"


Zonguldak'ta bir yıl önce hobi amacıyla 5 tavuk beslemeye başlayan 2 genç girişimci, kısa sürede bin 200 tavuğun bulunduğu ve günlük 800 yumurta aldıkları bir çiftlik oluşturdu. 

Alaplı ilçesinde yaşayan Volkan Can Ünal (35) ve Evren Altay (28), geçen yıl bahçelerinde hobi amacıyla 5 tavuk beslemeye başladı.

Bir süre sonra çiftlik kurmaya karar veren 2 arkadaş, yaptıkları araştırmaların ardından borç aldıkları parayla ilçede atıl durumdaki 500 metrekarelik ahırı kiralayarak onardı. 

Ahır ve çevresini tavuk çiftliği haline getiren, aldıkları 600 köy tavuğunun yumurtalarından çıkan civcivlerle kısa sürede bin 200 tavuk sahibi olan girişimciler, günde 800 yumurta üretmeye başladı.

Ünal, yaptığı açıklamada, bir süre işsiz gezdiklerini ve asgari ücretle çalışmak yerine tarım ve hayvancılık yapmayı düşündüklerini söyledi.

İlk olarak gerek hobi gerekse deneme amaçlı 5 tavuk alarak beslemeye ve bir süre sonra kurdukları tavuk çiftliğinde köy yumurtası üretimi ve satışı yapmaya başladıklarını anlatan Ünal, "Bölgemizde köy yumurtası çiftliği olmadığını düşünerek 5 tavuk ile başladığımız işi büyütmeye karar verdik. Eski bir ahır kiralayarak kendi imkanlarımızla onardık. Sonra arkadaşlarımızdan borç alarak yaklaşık 600 tavuk satın aldık ve çiftliğimizi kurduk. Kendi ürettiğimiz civcivlerden 1 yılda bin 200 tavuğa ulaştık." dedi.



Günlük 800 yumurta üretimi

Hayvanları çok sevmeleri kedi, köpek ve arıların da bulunduğu çiftliklerinde tavukların stresten arınmaları için 10 dönümlük doğal bahçe oluşturduklarını belirten Ünal, şöyle devam etti:

"Tavukların kapalı ortamda kalmamaları için 10 dönümlük bir bahçe oluşturarak doğal beslenmelerini ve gezerek stresten arınmalarını sağlıyoruz. Gezen tavuk daha çok yumurta üretiyor. 50 tane horozumuz var. Kendi kuluçka makinelerimizde civciv üretimi yapıyoruz. Birçok farklı cinste tavuk beslediğimiz çiftliğimizde günde ortalama 800 yumurta üretir hale geldik. Batı Karadeniz Bölgesi'nde birçok market, otel ve kahvaltı dükkanlarına yumurta veriyoruz."

Ünal, amatör ruhla başladıkları bu işte bu kadar kısa sürede büyüyebileceklerini hiç tahmin etmediklerini sözlerine ekledi. 




Haber: Cem Sürmeneli