Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü ekibinin, İç Anadolu Bölgesi'ni Karadeniz Bölgesi'ne bağlayacak Ilgaz Dağı tüneli çalışmalarına danışmanlık yaptığı bildirildi. 

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, Kastamonu-Ankara arasındaki karayolu ulaşımını 1,5 saate indirmek üzere Ilgaz Dağı'nın her iki tarafından açılmaya başlanan 5 bin 488 metrelik tünel çalışması için "jeodezik ağ konumlaması" gerçekleştirildiği belirtildi.

"Tünelin aynası" adı verilen orta noktanın 2 santimetre sapmayla birleştirildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu büyük başarının elde edilebilmesi için her iki taraftan başlatılan kazının çok yüksek hassasiyetle yönlendirilmesi gerekiyordu. Bu zorlu görev için proje müellifi olan şirket, üniversitemizin Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliğinden danışmanlık talebinde bulundu. Bunun üzerine, Yrd. Doç. Dr. Sedar Görmüş, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Kemaldere ve Yrd. Doç. Dr. Aycan Marangoz'dan oluşan ekibimiz proje alanında yer kabuğu hareketlerini ve eğriliğini dikkate alan bir jeodezik ağ konumlaması gerçekleştirdi. Bu ağa dayalı olarak yönlendirilen tünel kazısı 2 santimetre sapmayla birleştirilerek büyük bir başarı sağlanmış oldu. Söz konusu tünel ulaşıma açıldığında Kastamonu-Ankara arasında seyahat ederken Ilgaz Dağı'nı 1 saatte dolaşmak zorunda kalan araçlar bu mesafeyi dağın altından 8 dakikada alabilecekler."

Açıklamada, görüşlerine yer verilen BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer de kamu ve özel sektör projelerine önemli katkı sunmaya  devam edeceklerini bildirdi.

Özer, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Üniversitemiz laboratuvar yapısını güçlendirerek özel sektörde çok önemli çalışmalara katkı sunuyoruz. Köklü bir mühendislik tecrübesine sahip olan üniversitemiz son yıllarda yapılan yatırımlarla kamu, kamu-özel ve özel sektörde pek çok projenin yanı sıra çalışmaya destek olmuştur, olmaya da devam etmektedir. Laboratuvar alt yapımıza ve akademik personelimize gelen talepler bu konuda doğru yolda olduğumuzu göstermiştir. BEÜ olarak Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına da yer vererek çalışmalarımıza devam edeceğiz."