Demir Gemi-Yat Tersanesi ‘nde ilk üretim gerçekleşti. 5 ayda tamamlanan 15 metre boyundaki balıkçı teknesi  Karadeniz ile buluştu.  Teknenin denize indiriliş coşkusunu Belediye Başkanı Nuri Tekin, Emniyet Müdürü Erkan Tektaş,  Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uzundemir, Genel Müdür Ahmet Uzundemir  ve çalışanlarıyla paylaştı.



Alaplı’da tekne üretiminde yıllar sonra bir ilk yaşandı.  1978 yılında Seçkin Tekin’in Belediye Başkanlığı döneminde Alaplı merkezde tersane kuran ve ilk gemiyi de 1981 yılında indiren Demir Gemi-Yat Tersanesi  daha sonraki dönemde bu sektörde  aynı sahil bandında tersane yeri aramıştı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın 2006 yılında Bölge Trafik çevresinde ilan ettiği “Tersaneler Bölgesi”nde yer tahsisi bekleyen ve uzun bekleyişin ardından bu tahsisin gerçekleşmesi ile denize dolgu çalışmalarına başlayan Demir Gemi-Yat tersanesi, bu kez eski belediye başkanı  Seçkin Tekin’in oğlu Nuri Tekin’in belediye başkanlığı döneminde ilk tekneyi üreterek, “Vira Bismillah” yaptı.



Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın ilan ettiği Tersaneler Bölgesi’nde ilk tekne üretimini gerçekleştiren Demir Gemi-Yat Tersanesinin kızaklarında şu anda 12 tekne bulunuyor. Ulaştırma Bakanlığı’nda resmi olarak 26 tekne yapımı siparişinin yer aldığı Demir Gemi-Yat Tersanesi ilk teknesini Bandırma’ya yaptı. “Tansever” adı verilen tekne 15 metre boyunda ve 45 ton ağırlığında. Tekne denize inmeden önce tüm iç donanımları bitirilerek teslim edildi. Tansever Balıkçı Tekneği Kdz. Ereğli limanındaki resmi işlemlerinin ardından denizlerde yol alacak.



Belediye Başkanı Nuri Tekin, aradan geçen onca yıl sonra yeniden üretime başlayan Demir Gemi-Yat Tersanesi Ltd. Şti’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uzundemir ve Genel Müdür Ahmet Uzundemir ile çalışanları kutlayarak, ilçe ekonomisinde yeni bir sayfa açıldığını, tersanenin kapasitesi arttıkça çalışan sayısının da büyüyeceğine dikkat çekerek, “Alaplı merkezde eski tersanenin İlk temeli atılırken babam belediye başkanıydı. Şimdi yeni tersanede ilk gemi üretilirken de ben belediye başkanıyım. Bu tesadüf beni de çok heyecanlandırdı” dedi.



Tersanede yapılan çalışmaları ise Ahmet Uzundemir şöyle anlattı:
“Alaplı 2 nolu Tersane Alanı olarak Demir Gemi Tersanesindeyiz. Burada tersane alanımızın dolgusunu 2011’in 6. Ayında başladık. Dolgu alanımızda 60 dönümlük dolgu sahamız oluştu. Bu sahamızda 2015’in 11. Ayında balıkçı motorları imalatına başladık. Bugün şuanda kızakta 12 balıkçı motoru bulunmakta. Bunlardan biri bugün denize indirilecek. Bunun sevincini ve mutluluğunu yaşıyoruz. Diğer teknelerimiz 10 adeti bu sene içerisinde bir tanesi de önümüzdeki yaza bitirilip teslim edilecek. Ayrıca kendimize yaptığımız 5 bin tonluk genel kargo gemimiz var. Onun bir adet doublebottom bitirdik. Finans çalışmalarımız devam ediyor, sonuçlandığı zaman gemimizin inşasına devam edip denize indireceğiz.