Hattat Holding’e bağlı HEMA A.Ş.’nin TTK’ya bağlı Amasra’da işlettiği ve alt taşeron olarak çalıştırdığı DENFA’nın madencilerinin işverenin en az 2 asgari ücret ödeme yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesiyle başlattığı eylem 5. Gününe girerken işçilerin yürüyüşünde bu kez tabut taşındı.

Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası, Amasra'da faaliyet gösteren şirketin 3 kuyusunda çalışan 306 işçinin başlattığı eylemle ilgili şu açıklamayı yaptı:


DEMİRCİ; HAKLI MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ
Tarlaağzı Kuyusu'nun bulunduğu şirketin idari binasının önünde çadır kuran madencileri 10 Temmuz 2015 tarihinde Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreteri Hakkı Arslan, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Satılmış Uludağ ziyaret etti.
Demirci, maden işçilerine haklı mücadelelerinde her zaman yanlarında olacakları sözünü verdi. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini belirten Demirci, "HEMA şirketler grubunun en kısa zamanda aklını başına alıp hakkımızı vermesini istiyoruz.  Bunun için  beraberce mücadelemizi devam ettireceğiz" dedi.
Dün Ankara'da toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bulunduğunu, HEMA ile de görüştüğünü belirten Demirci, "Bizim için her zaman işçi arkadaşlarımız haklıdır ve bu haklı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz" dedi.
İşçiler de 2 asgari ücreti taban ücret olarak görmeyip ek ödemelerle birlikte söz konusu ücreti ödemek isteyen işverenin bu uygulamadan vazgeçmesini istedi. İşçiler, yasada yer aldığı gibi ek ödemeler haricinde en az iki asgari ücret alıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.
Eylemdeki işçileri Amasra Belediye Başkanı Emin Timur da ziyaret ederek destek verdi.
Timur, “Biz Hattat şirketini Amasra’ya yatırım yaparken istihdam yaratacak diye destekledik. Ama kapitalizmin acımasız kurallarını uygulasın diye değil sosyal devlet politikalarına uygun davransın diye destekledik. İşçilerin yanındayız. HEMA  şirketi devletin çıkardığı kanuna uygun davranmalıdır” dedi.

TABUTLU YÜRÜYÜŞ
Eylemlerini sürdüren Madenciler, Tarlaağzı-1 Kuyusu’ndan HEMA İşletmesi İdari Binası önüne kadar tabutlu bir yürüyüş gerçekleştirdiler.
İşçiler “Madencinin ahı tutar” yazılı bir pankart taşıdılar.
“İki asgari ücret hakkımız, hakkımızı alırız”, “Geliyor geliyor madenciler geliyor” sloganlarıyla yapılan yürüyüşün ardından işçiler eylemlerini sürdürüyorlar.