Kdz. Ereğli’de 1 liradan satılan 250 gram ekmeğin 400 grama çıkarılıp fiyatının 2 liraya olmasının halkta yarattığı travma devam ediyor. Ekmek fiyatlarına yapılan zammın ardından, gramajının değil de “2 liraya ekmek olur mu?” noktasına düşürülmesi ile farklı  bir zemine çekilen olay sonrasında, fırıncılar da sanki bir indirim söz konusuymuş gibi, 1,5 liraya ekmek satmaya başladılar. 1,5 liraya satılan ekmeğin gramajı da 300 gram. Sonuçta gramaj  ve fiyat konusunda değişen hiçbir şeyin olmadığı ekmek konusunu Kdz. Ereğli Tüketici Hakları Derneği’nin Başkanı İsmail Demirel’e sorduk.  Emekli öğretmen Demirel görüşlerini şöyle sıraladı:

HALKIN İLGİSİZLİĞİNE VURGU

İlçemizde son ekmek zammı tüm halk tarafından tepkilere neden olmuştur. Türkiye’nin en pahalı ekmeklerinden bir tanesini yiyoruz. Ama halkımızın ilgisizliği ve duyarsızlığı bu sonucu doğuruyor. Biz Tüketiciyi Koruma Derneği olarak her ne kadar bu karar isyan etsek de sesimizi duyan çok fazla bir kesim yok. Nitekim yerel basında ve ulusal basında ekmek zammını belki bir gün gündeme geliyor , ikinci gün vatandaşımız razı olmuş konumunda dolayısıyla bizim de çok fazla yapacağımız bir şey kalmadı.

ZAMMI FAHİŞ BULUYORUM

Zamları normal bulmuyoruz, Türkiye’nin adalet neresinde var ki? Sadece ülkemizi yöneten iktidar partisinin adında kaldı. Onun dışında adalet hiçbir yer de yok. Emekliye yapılan zamma bakıyorum, memura yapılan zamma bakıyoruz, işçiye yapılan zamma bakıyoruz ama şimdi diyeceksiniz ki asgari ücrete 300 lira zam yaptı, ee tabi asgari ücrete 300 lira zam yaptıysa ekmek zammını da haklı buluyor anlamına geliyor ama bizim için öyle değil. Yani ben Tüketiciyi Koruma Derneği olarak ekmek zammını fahiş buluyorum.

HALK EKMEK AÇACAK BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI YOK

Hele Ereğli’de yapılan şu son taktik, önce 2 liraya çıkarıp sonra 1.5 liraya indirmek fiyatı inmiş gibi göstermek, ancak ekmeği küçülterek sağladıkları bir şey, ekmek ucuzlamış değil.

Halk ekmek belediyelerin organizasyonu olursa ancak gerçekleştirilir. Ama Ereğli’de böyle bir belediyecilik anlayışının olduğunu düşünmüyorum. Keşke olsa. Halkımızın daha ucuz ekmek yiyebilmesi için, kamunun yarattığı bir halk ekmek sistemi burada da olsa,. Fakat ben Ereğli için inanmıyorum böyle bir belediyecilik olduğuna.

Haber: Eyüp Bektaş