İşe dönüşüne karar verilen 300 maden işçisi işverenin çağrısı üzerine Kandilli Kömür İşletmelerine giderek iş başı yapmak için imza attı. Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, firmanın kapatma kararı almasının ardından yaklaşık 800 maden işçisinin işten çıkarıldığını, işçilerin de ilçedeki iş mahkemelerine giderek işe dönüş için dava açtığını söyledi.

 

İADE DAVASI AÇTILAR

İşten çıkarılan maden işçilerinin Türkiye'nin değişik bölgelerinde çalışmaya gittiğini belirten Mutlu, yaptığı açıklamasında, "Hattat Holding Kandilli Kömür işletmelerini kapatmış, işçileri de burayı kapattığından ötürü işten çıkarmıştı. Arkadaşlarımız işe iade davası açtılar. Açılan davalar kazanıldı. Mahkeme, 'aynı işyerine dönebilirsiniz' diye karar verdi. İşveren de arkadaşlarımızı Kandilli'de çalıştırmak üzere davet ettiler. Şuan görüşmeler davet ediyorlar. Tabi ki görünen o ki şirket burada arkadaşlara iş veremeyecek, hukuki süreç devam edecek gibi görünüyor. Biz sendika olarak sadece çalışan üyelerimizin değil işten atılan arkadaşlarımızın da işsizlerimizin de sözcüsü olarak buradayız" dedi.

 

SOMA'DAN GELENLER BİLE VAR

Soma'daki maden ocaklarının yanı sıra Ankara başta olmak üzere pek çok maden ocağında çalışan işçilerin de Kandilli Beldesi'ne gelerek işe başlamayı beklediğini ifade eden Mutlu, süreci yakından takip ettiklerini de sözlerine ekledi.

 

AVUKAT İŞÇİLERİ BİLGİLENDİRDİ

İşletme önünde toplanan işçilere seslenen Avukat Aydın Özdoğan ise şunları söyledi: "İşe iade davalarını açtık. Mahkemeler, Yargıtay da dahil olmak üzere Kandilli'deki işe iade kararını verdi. İşveren bizi Kandilli'deki işletmeye davet etti. Hep birlikte geldik, mahkeme kararımız Kandilli'deki işyerine işe iade kararıdır. İsimleri tek tek yazarak imzalayacağız ve buraya geldiğimize dair tutanak tutacağız. Biz buradaki işimizi istiyoruz"

 

YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ ONAYLADI

Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez de yaklaşık 1 yıl önce işletmenin kapatma kararı alması ile işçi çıkarmaya başladığını belirterek, "Bu süreçte toplam 400 maden işçisi arkadaşımız Ereğli 1 ve 2. İş Mahkemelerine işe dönüş için dava açtı. 300 Maden işçimizin davası sonuçlandı. Ereğli 1 ve 2. İş Mahkemelerinin vermiş olduğu işe dönüş kararı Yargıtay 7. Hukuk Dairesi tarafından da onaylandı. 100 Maden işçimizin davası ise devam ediyor" dedi.

 

İŞVEREN İLE GÖRÜŞÜLDÜ

Eşitmez, işçilerin işyerlerine gelerek avukatlar huzurunda imza verdiğini belirterek, "Yapılan görüşmelerde işveren şuan için gelen işçilere yeraltında bir yer gösteremedi, yer üstünde çalışabileceklerini belirttiler. Maden işçisi yer üstünde değil yeraltında çalışır. Bunun ile ilgili de hukukçuların görüşmeleri ise sürüyor" ifadelerine yer verdi.

 

KARARLAR AYRI AYRI GÖRÜŞÜLDÜ

İşçi avukatlarından Yılmaz Efe, 2015 yılının ilk 4 ayı içerisinde işverenin iş çıkışlarını tamamladığını belirterek, "Ereğli 1 ve 2. İş Mahkemelerine bireysel olarak davaları yılın ilk 4 ayında bireysel olarak açtık. Mahkeme dosyaları tek tek inceledi. 300 işçinin dosyası ayrı ayrı karara çıktı ve bu karar doğrultusunda hem işverene hem de işçiye tebliğleri yapıldı. 100 İşçinin davası ise henüz karara çıkmadı. Bu karar doğrultusunda kısa sürede onların da sonuçlanmasını bekliyoruz" dedi.

 

İŞVERENİN İŞÇİLERE GÖNDERDİĞİ YAZI

Hattat Enerji ve Maden Ticaret A.Ş. tarafından işten çıkarılan işçilere gönderilen iade davet yazısında ise şu bilgiler yer aldı.

"Kandilli işletmemizdeki üretim faaliyetleri sona erdiğinden ve mahkeme kanalıyla tasfiye istendiğinden işyerimizde 6 ayı aşan süreden beri faaliyete son verildiği ve mevcut 600'ü aşkın personelimizin tamamının iş akitleri de fesih edildiği (tüm hakları ihbar, kıdem ve izin dahil olmak üzere ödendiği) tarafınızda da malumdur. Bu nedenle mahkeme kararı gereğince son görev yeriniz olan Kandilli İşletmemizde 1.12.2015 tarihinde işe başlamak üzere davet edildiğinizi ihbaren bilgilerinize sunarım"

İşletme önünde Jandarma da geniş güvenlik önlemleri aldığı gözlenirken maden işçileri işletmenin kapılarının açılmasının ardından imza atarak iş yerine girdi.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)