Türkiye İstatistik Kurumu Zonguldak Bölge Müdürlüğü, ülke genelinde kayıt dışı istihdamın, herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmadan çalışma ve çalıştırma olarak tanımlanmakta olduğunu hatırlatarak kurum tarafından hazırlanan resmi sonuçları açıkladı.


Yapılan açıklama şu şekilde:

Türkiye’de kayıt dışı istihdamın seyri incelendiğinde yıllar itibarıyla düşüş gösterdiği görülmektedir. Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre 2004 yılında %50,1 olan kayıt dışı istihdam oranı 2014 yılında %35 olarak gerçekleşmiştir. Kayıt dışı çalışanlar en fazla tarım ve inşaat sektöründe. Hanehalkı İşgücü Anketi 2014 yılı sonuçlarına göre Türkiye’de tarım sektöründe kayıt dışı çalışanların oranı %82,3 iken, tarım dışı sektörlerde %22,3’dür. Kayıt dışı çalışanların oranına tarım dışı sektörlerin alt detayında bakıldığında, inşaat sektöründe %36,6 olan oranın hizmet sektöründe %21,1 ve sanayi sektöründe %20,3 olduğu görülmektedir. İşteki duruma göre incelendiğinde, tarım dışı sektörlerde en yüksek kayıt dışılık %71,7 ile ücretsiz aile işçilerinde görülmektedir. Bunu % 51,6 ile kendi hesabına çalışanlar izlemektedir. İşyeri büyüklüğü kayıt dışılığa etki eden önemli bir faktör olup, işyeri büyüklüğü arttıkça kayıt dışı istihdam oranı azalmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, 2014 yılında 50 ve daha fazla kişi çalıştıran işyerlerinde kayıt dışı istihdam oranı  %3,1 iken, en yüksek kayıt dışılık %56,3 ile 10’dan az kişi çalışan işyerlerinde görülmektedir.

Doğu bölgeleri ilk sırada
İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması, Düzey 2 bazında kayıt dışı istihdam oranının en düşük olduğu bölge %17,4 ile Ankara olup bunu %18,8 ile İstanbul izlemektedir.  Kayıt dışı istihdam oranının en yüksek olduğu bölge ise %71,5 ile TRA2 (Kars, Ağrı, Iğdır, Ardahan) bölgesidir.

(Haber Merkezi)