Haziran ayında da Türkiye’nin ekonomi gündeminde turizm haberleri zirvedeki yerini korurken, basına yansıyan haberlerde geçmiş yıllara oranla ülkemize gelen turist sayısında yaşanan düşüşün öne çıktı belirlendi.

 

Medya Takip Merkezi İnterpress’in haberi şöyle:

 

Geçtiğimiz ay özellikle Rus turistlerin gelmemesi sonucu büyük düşüş yaşanan turizm sektörü ile ilgili Medya Takip Ajansı Interpress’in Haziran ayında ekonomi sayfalarını kapsayan incelemesine göre, yazılı basına 22 binden fazla haber yansıdığı belirlendi. Ekonomi gündeminde ihracat verilerinin geçen ay yazılı basında 12 bini aşkın haberle öne çıktığı çıktığı saptandı. Ekonominin önemli başlıklarından biri olan finans sektörü ile alakalı da yazılı basında 11 binden fazla haber yapıldığı tespit edildi.  Yazılı basında Merkez Bankası hakkında çıkan 6 binden fazla haberle gündeme gelirken,  faiz ile ilgili ise 4 bine yakın haberin yer aldığı tespit edildi.

 

Interpres’in, üç bine yakın ulusal, bölgesel ve yerel gazete ile derginin ekonomi sayfalarını kapsayan araştırmasına göre, Haziran’da otomotivde ihracat artış rakamları öne çıkarken, binek, hafif ticari ve ağır vasıta segmentleri de dahil otomotiv sektörü ile ilgili yazılı basında 8 bin 500’e yakın haber çıktığı belirlendi. Borsada yaşanan gelişmeler yazılı basına 5 bini geçen haberle yansırken, dövizle alakalı da basında 3 binden fazla haber çıktığı belirlendi. İşsizlik rakamlarında ki düşüş bu ay da sürerken, işsizlikle ilgili yazılı basında 3 bine yakın haber yer aldığı tespit edildi. Geçen ay enflasyon ile ilgili ise yazılı basına 2 binin üzerinde haber yansıdığı görüldü.

 

Geçtiğimiz Haziran ayında ekonomide öne çıkan diğer konuların ise, kıdem tazminatı ile ilgili yapılan çalışmalar, büyüme rakamları, bireysel emeklilik sisteminin zorunlu olma tartışmaları, karşılıksız çeke yeniden getirilmesi planlanan hapis cezası ve sanayi üretimine bağlı cari açık ile ilgili haberlerin olduğu tespit edildi.