Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası tarafından gönderilen yazılı açımlamada;  Ankara- Kızılay Olgunlar Sokak girişinde bulunan Madenci Heykeli’nin bakım ve çevre düzenleme çalışmalarına başlandığı bildirildi.

 

.

GMİS Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Ankara’da yaptığı incelemeler sırasında, madenci heykelinin düzenlenmesi konusunda Çankaya Belediye yetkililerinden bilgi aldı.

 

Sendikanın konuyla ilgili yazılı açıklaması şu şekilede:

 

Heykeli yapan Heykeltraş Metin Yurdanur’u da atölyesinde ziyaret eden Sarıçam, heykelle ilgili yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgi verdi, görüşünü ve iznini aldı. Heykeltraş Yurdanur, atölyesinde bulunan maden işçilerini simgeleyen heykel çalışmaları hakkında da Sarıçam’a bilgi verdi.

Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Nazif Kaya’yı ziyaret eden GMİS Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Madenci Heykeli’nin Ankara’da madencilerin simgesi haline geldiğini belirterek “Emeğe ve insana verilen değer yükseldikçe refah ve demokrasinin yükselişinden söz edilebilir. Madenci Heykeli, canı pahasına ülkesine hizmet eden madencilerin simgesidir. Madenci Heykeli’ne olan hassasiyet son dönemde daha da arttı. Heykel için madencilere, Ankara’ya yakışır bir düzenleme yapılmasını önemsiyoruz.  Bu konuda Çankaya Belediyesi’nin de aynı hassasiyette olduğuna inanıyoruz” dedi.

Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Kaya da “Madenci Heykeli’nin çevre düzenlemesini yapıyoruz. Sürekli bakımını sağlayacağız. Tahrip olan çevre eklentilerini yeniledik. Işıklandırmasıyla ilgili çalışmaları da yapacağız. Genel Maden İşçileri Sendikası’na duyarlılığı için teşekkür ediyoruz” dedi.

GMİS Mali Sekreteri Sarıçam, Belediye Başkan Yardımcısı Kaya’ya bir madenci heykeli ile bir madenci fotoğrafı hediye etti.

 

ANKARA, MADENCİ HEYKELİ

1991 yılında dönemin Çankaya Belediyesi tarafından yapımına karar verilen ve Heykeltraş Metin Yurdanur’a yaptırılan Madenci Heykeli, Ankara’da Kızılay Olgunlar Sokak girişinde bulunuyor. Heykelin açılışı 14 Nisan 1992 tarihinde dönemin Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Moğultay,  Çankaya Belediye Başkanı Doğan Taşdelen, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Şemsi Denizer ve yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı bir törenle yapılmıştı.

3 metre 30 cm yüksekliğindeki Madenci Heykeli, 1,5 ton ağırlığında bronz kullanılarak yapıldı.