2017-2018 balıkçılık av sezonunun 1 Eylül 2017 tarihinden itibaren başlayacağından dolayı Zonguldak İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü tarafından balıkçılara bilgilendirme toplantısı ve BAGİS (Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemi) eğitimi düzenlendiği bildirildi.

Limanlarda, balıkçı barınak, barınma ve çekek yerlerinde su ürünleri istihsalinin yasak olduğunun  belirtildiği açıklama şöyle:

BOL KAZANÇ TEMENNİSİ

Toplantıda ülkemiz balıkçılığı ve su ürünleri avcılığı konusunda getirilen düzenlemeler, su ürünleri avcılığı ve av yasakları, avcılık izinleri ve nakil işlemleri ile su ürünleri avcılığında idari yaptırımlar ve koruma ve kontrol işleri, 12 metre ve üzeri uzunluğa sahip balıkçı teknelerine takılan BAGİS cihazları konusunda bilgiler verildi.

Balıkçılık Av Sezonunun 1 Eylül 2017 tarihi itibariyle başlayacak olması nedeniyle Zonguldak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cemalettin Çataklı, Su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde, balıklara yılda en az bir kez üreme imkânı tanımak, geleceğimizin ve çok önemli zenginliğimizin yok edilmemesi için, avlanma usul ve esaslara uyulması, 2017-2018 avcılık sezonunun tüm balıkçılarımız için bol kazançlı ve bereketli geçmesi temennisinde bulundu. 

9 CM DEN KÜÇÜK HAMSİ AVI YASAK

"4/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ"  ile su ürünleri avcılığına yer, zaman, boy, tür, mesafe, derinlik, avlanma araç ve gereçleri ile ilgili düzenlemeler getirilmiştir.

-Tebliğdeki avcılık düzenlemeleri ile balık türlerinde zaman ve av aracı yasakları yanı sıra boy uzunluğuna getirilen düzenlemeye göre balık türlerinin aşağıda belirtilen boy ölçülerinden küçük olanlarının avlanılması yasaklanmıştır. İlimizde avcılığı en fazla yapılan ekonomik türler ve boy sınırlamaları ile avlanması toplanması,  gemilerde bulundurulması, karaya çıkarılması, nakledilmesi ve satılması tamamen yasaklanan bazı türler aşağıda belirtilmiştir.

 Tür

Uzunluk (cm)

 Tür

Uzunluk (cm)

 Yasaklanan Türler

Hamsi

9

Mezgit

13

Köpek balığı

Tekir

11

Lüfer

18

Mersin balıkları

Barbunya

13

Palamut

25

Denizatı

İstavrit

13

Kalkan

45

Yunus ve Balinalar

Kefal

20

 

 

 

 

MİSİNA AĞLARININ KULLANILMASI DA YASAK

Balık sezonunun başlamasıyla birlikte çevirme ağları ile su ürünleri avcılığı yasağı sona ermekte, mekanik güç kullanan ve kullanmayan çevirme ağları ile su ürünleri avcılığı serbest olmaktadır.

-Dip trol ağları yasak yer ve zamanlarda denizde bulundurulamaz. 

-Gırgır ağlarıyla hamsi avcılığı 15.00-09.00 saatleri arasında yapılır. Gırgır ağları belirtilen saatler dışında, hamsi avlamak amacıyla denizde bulundurulamaz.

-Monofilament (tek kat) misina ağlarının kullanımı yasaktır.

-Limanlarda, balıkçı barınak, barınma ve çekek yerlerinde su ürünleri istihsali yasaktır.