Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Zonguldak Bölge Müdürlüğü, “Tarımsal İşletme İşgücü Ücret Yapısı/2015” sonuçlarını açıkladı. TÜİK Zonguldak Bölge Müdürü Şeref Demirtaş, mevsimlik tarım işçilerinin ortalama günlük ücretlerinin yüzde 8,9 arttığını belirterek, “Tarımsal işletmelerde 2015 yılında mevsimlik tarım işçilerinin günlük ücretleri bir önceki yıla göre yüzde 8,9 artarak 52 TL, sürekli tarım işçilerinin aylık ücretleri ise yüzde 19,3 artarak 1 532 TL oldu. Mevsimlik kadın işçilerin günlük ücretleri yüzde 13,3 artış göstererek 46 TL olurken, erkek işçi ücretleri yüzde 9,6 artış göstererek 59 TL oldu. Sürekli tarım işçilerine ödenen aylık ücret, kadın işçiler için yüzde 19,2 oranında artarak bin 332 TL ve erkek işçiler için ise yüzde 19,8 artarak bin 563 TL olarak gerçekleşti. Seçilmiş faaliyet türlerine göre mevsimlik işçilere ödenen günlük ücretlere bakıldığında, en fazla mevsimlik işçi çalıştırılan faaliyetlerden, çapalama hizmetleri için kadın işçilere 43 TL, erkek işçilere 50 TL, hasat hizmetleri için kadın işçilere 48 TL ve erkek işçilere ise 55 TL olarak gerçekleştiği görüldü. Erkek mevsimlik işçilerin ortalama günlük ücreti Zonguldak'ta 55 TL oldu” dedi.

Mevsimlik kadın işçilerde en yüksek günlük ücretin Ordu’da gerçekleştiğini vurgulayan Bölge Müdürü Demirtaş, “Tarımsal işletmelerde mevsimlik tarım işçilerine yapılan en yüksek günlük ücret ödemesi kadın işçiler için 63 TL ile Ordu, erkek işçiler için ise 83 TL ile Konya ilinde gerçekleşti. Kadın mevsimlik işçilerin ortalama günlük ücreti Zonguldak'ta 53 TL oldu.
En düşük ücret ise, kadın işçiler için 31 TL, erkek işçiler için 40 TL ile Hatay ilinde oldu” diye konuştu.

Demirtaş, sürekli erkek işçilerde en düşük aylık ücretin ise Gaziantep’te gerçekleştiğini söyleyerek, “Tarımsal işletmelerde sürekli tarım işçilerine ödenen aylık ücretlere bakıldığında, kadın işçilere bin 500 TL ile Denizli’nin ve erkek işçilere 2 bin 3 TL ile Ankara’nın en yüksek ödemenin yapıldığı iller olduğu görüldü. En düşük ücretler ise, kadın işçiler için bin 17 TL ile Mersin, erkek işçiler için ise bin 175 TL ile Gaziantep ilinde gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

(Haber Merkezi)