Zonguldak Bölge Müdürlüğü’nün “Süt Koyunculuğu, Süt Sığırcılığı ve Manda Yetiştiriciliği Projeleri”yle orman köylüsüne sağladığı 3 milyon 795 bin 130,50 TL destek; bölgede büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığı canlandırarak, hayvancılıkla geçimini sağlayan orman köylüsünün yüzünü güldürdü.

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü 2015 yılı ORKÖY çalışmaları kapsamında 690 adet koyun, 23 adet keçi, 9 adet manda, 302 adet süt sığırı yeni sahiplerine kavuştu.

Bölge Müdürlüğü’nün Süt Koyunculuğu, Süt Sığırcılığı ve Manda Yetiştiriciliği Projeleriyle orman köylüsüne sağladığı 3 milyon 795 bin 130,50 TL destek; bölgede büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığı canlandırarak, hayvancılıkla geçimini sağlayan orman köylüsünün yüzünü güldürdü. Proje bedelinin 759 bin 26,40 TL’sinin hibe, geri kalanın ise Ziraat Bankası’nca tarımsal kredilere uygulanan faiz oranının yedide biri oranında; bir yıl ödemesiz,  5 yılda ödenecek olması vatandaşlar arasında, “Babası oğluna yapmaz” yorumuna neden oldu.

Bölgede faaliyet gösteren Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlikleri, Süt Sığırcılığı ve Manda Yetiştiricileri Birlikleri ile koordineli yürütülen çalışmada yöreye uygunluğu tespit edilen “Kıvırcık Irkı Süt Koyunculuğu Projesi” ile köylünün talebine göre Hostein veya Simentalırkı süt sığırcılığı projeleri uygulandı.

Süt Sığırcılığı Projesi’nde kırsal kalkınmayı ve hayvancılığı teşvik etmek üzere, yöreye uygun, yüksek verimli ve en az 3 aylık gebe süt sığırları proje kapsamında değerlendirildi.

Bölge Müdürlüğü’nde uygulanan “Manda Yetiştiriciliği Projesi” ile orman köylüsünü kalkındırmaya yönelik ekonomik destekle beraber varlığı ve nesli hızla tükenmekte olan bilimsel olarak Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve üniversiteler tarafından yoğurdunun ve sütünün kanseri önlemede ve tedavide etken olduğu kanıtlanan manda ve ürünlerinin yaşatılması ve geliştirilmesine katkı amaçlandı.

Bölge Müdürlüğü’nün 2016 yılı programında da orman köylüsünden gelen talepler doğrultusunda; hayvancılığı teşvik etmek üzere hibe ve kredi destekleri devam edeceği bildirildi.