"Tersanelerle gemi söküm işi ile ilgili talepte bulunduk. Türkiye'de biri Aliağa'da diğeri Kilimli'de. Ereğli'ye alınması ile ilgili bir çalışma yapılıyor, kısa sürede olumlu ya da olumsuz sonuçlanacak. Olursa Ereğli için çok güzel bir hareket olacak. Aliağa'daki gibi baştan söküm değil, burada geminin tamamen karaya alınarak sökülmesi öngörülüyor. Karşıda Rusya'da 3-5 bin tonluk binlerce gemi var bu gemiler hurdaya ayrılmak için bekliyorlar ve Erdemir de Türkiye'deki en büyük hurda alıcılarından bir tanesi. Tersanelerde bunun söküldüğünü düşünün Erdemir'e gelmesi yaklaşık 1 kilometrelik bir mesafe"

Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) tarafından istihdam seferberliği bilgilendirme toplantısı düzenlendi. ETSO hizmet binasındaki toplantıda konuşan ETSO Başkanı Arslan Keleş, iş dünyasına ve girişimcilere 8 farklı teşvik sunulduğunu söyledi.

CİDDİ DESTEK VERİYOR

Tarihi desteklerin iş dünyasına sağlandığına değinen Keleş, "Nisan ayı sonuna kadar her ilave istihdamın tam 3 ay boyunca ücretini, sigorta primlerini ve vergisini devlet karşılıyor. Bu 3 ay boyunca işverenin maliyeti sıfır. 2 bin 21 lira ücret ve bin 113 lira sigorta ve vergiler olmak üzere toplam 3 bin 134 lirayı devletimiz karşılamış olacak. İşveren cebinden sıfır maliyetle yeni bir işsiz kardeşimizi işe almış olacak. Devamındaki 9 ay boyunca da devletimiz sigorta primlerini ve vergileri ödemeye devam edecek" ifadelerini kullandı.

15 AYA KADAR UZATILDI

İşe alınacak kadın, genç ve engellilerin ise 9 aylık süresinin 15 aya kadar uzatıldığını belirten Keleş, herhangi bir sebeple işinde sıkıntı yaşayan girişimcilere kolaylıklar sağlandığını, işverenin faaliyetini durdurması ya da azaltması durumunda çalışanların maaşının 3 ay boyunca işsizlik sigortası fonundan ödeneceğini belirtti. Keleş, ayrıca ETSO yöneticilerinin de kendi şirketlerinde ve işyerlerinde istihdam seferberliği noktasında katkı sağlayacağını duyurdu.

20 MİLYON TON, 10 MİLYON TONU BOŞ!..

Keleş, gündeme ilişkin de değerlendirmelerde bulundu, sürdürülen faaliyetlere ilişkin bilgiler verdi. Çok önemli açıklamalarda bulunan Keleş, özetle şu ifadelere yer verdi: "Çeşitli girişimlerimiz oldu. Tersanelerimizin tapularının verilmesini istedik. Yine limanın talim tahliyeye açılması için talepte bulunduk. Ereğli'de 20-21 milyon ton kapasiteli limanları var. Bunun 10 milyon tonun kapasitesi doldurma 10 milyon tonu boş. Bu kapasitenin boş olması sadece limancılık faaliyetlerinin ötürü değil. Buradaki gümrüğümüzün elverişli olmaması kaynaklı. Bizim daha evvelden 8 Ocak'ta Ankara'da, ilçemizdeki gümrükte gerekli müsaadelerinin alınması için çeşitli talepte bulunduk. Ereğli'ye tarım, orman, hayvan ürünleri gelemiyor. Bu da ciddi bir sıkıntıydı. Cumhurbaşkanımız Başdanışmanı Saadet Oruç ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na konuyu aktardık. Neticelendirmeye çalışıyoruz, nakliyecilerinin ve deniz acentelerinin işini çözmüş olacağız, Ereğli limanları da dolu kapasiteye gelmiş olacak. Tersaneler de burada ön plana çıkıyor bu da ciddi katkı sağlayacak istihdam noktasında.

BİNLERCE GEMİ VAR, ERDEMİR BURADA!..

Diğer bir taraftan tersanelerle ilgili gemi söküm işi ile ilgili talepte bulunduk. Biri Aliağa'da yapılıyor diğeri Kilimli'de var ama burada bir çalışma yok. Ereğli'ye alınması ile ilgili bir çalışma yapılıyor, kısa sürede olumlu ya da olumsuz sonuçlanacak. Olursa Ereğli için çok güzel bir hareket olacak. Aliağa'daki gibi baştan söküm değil, burada geminin tamamen karaya alınarak sökülmesi öngörülüyor. Karşıda Rusya'da 3-5 bin tonluk binlerce gemi var bu gemiler hurdaya ayrılmak için bekliyorlar ve Erdemir de Türkiye'deki en büyük hurda alıcılarından bir tanesi. Tersanelerde bunun söküldüğünü düşünün Erdemir'e gelmesi yaklaşık 1 kilometrelik bir mesafe.

"CUMHURBAŞKANIMIZDAN BEKLENTİ İÇERİSİNDEYİZ"

Yıllardır konuşulan üniversite yeri ile ilgili bizlerde girişimlerde bulunuyoruz. Hükümet temsilcileri de belediye başkan adayı da ciddi anlamda çalışma yapıyor. İnşallah bu sorun da çözülecek. Cumhurbaşkanımız geldiğinde bunun ile ilgili ilçemizde bir beklenti var inşallah müjdeli haberi alırız. Cumhurbaşkanımız Zonguldak'a geldiğinde Ereğli-Devrek yolunun 2 yılda tamamlanacağı sözünü verdi. Biz de bu konuyu yakından takip ediyoruz. Konunun biran önce çözümlenmesini istiyoruz.

PTT BİNASI YAPILACAK

Çarşı merkezinde yarım kalan PTT inşaatı var. Bunun ile ilgili AK Parti İlçe Başkanı Fatih Çakır, hem de PTT Yatırım Daire Başkanı ile de görüştük. Buranın ihalesi tamamlanmış, yer teslimi yapılacak, inşaat başlayacak. Yakın zamanda bina bitecek ve çarşı biraz daha işlevsel hale gelecek. Çarşı için önemlidir.

"O MARKET UCUZ SATIYOR DİYE BİR ŞEY YOK"

Market parekendecilik sektöründen gelen ciddi sıkıntılar vardı.  Bir ürünü aldığınız zaman aynı ambalaj içerisinde 4, 5 kiloluk da ürün var. Üreticiler satın aldıkları ürünlerin gramajları ve kilogram fiyatlarına bakarak alın. O marketler ucuz satıyor diye bir şey yok. Aldatılmaların önüne geçin.

"KONU AĞIR CEZA MAHKEMESİ DEĞİL"

Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Başsavcımız ile birlikte Cumhurbaşkanı Başdanışmanını ziyaret etmiştik. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Ereğli'ye gelmesi ile ilgili. AK Parti Ereğli Belediye Başkanı ve İlçe Başkanlığı da girişimlerde bulunmuştu. Ortak çalışma neticesinde Ereğli ilk defa bir şey kazandı. Kazanılan şeyin ne olduğu aslında hiç önemli değil. Burada Ağır Ceza Mahkemesi'nin açılacak olması burada suç oranını arttırmayacak veya başka bir şey olmayacak. Ereğli'den yaklaşık 100, Alaplı'dan 40 dosya Alaplı'ya gidiyor. Zonguldak 150 dosyaya bakıyor. Allah kimseyi mahkemeye düşürmesin ama herkesin başına gelebilir. Zonguldak'a taşınmak zorunda, avukat tutmak zorunda, 1 liraya anlaşacaksa orada 2 liraya anlaşacak. Buraya hem yeni memur adliye personeli gelecek yeni istihdam sağlanmış olacak. Yarın bir gün Ereğli il olduğu zaman bunun alt yapısı oluşturulmuş olacak"

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)