Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,9, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise temmuzda hazirana göre yüzde 7 azaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, temmuzda haziran ayına göre yüzde 7 düştü.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 azalış gösterdi.

Öte yandan, arındırılmamış sanayi üretim endeksinde, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,4 azalış kaydedildi.

Arındırılmamış sanayi üretim endeksi geriledi

Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,4 azaldı. Temmuzda 108,9 hesaplanan söz konusu endeks, geçen yılın aynı ayında 118,9 seviyesinde bulunuyordu.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, temmuzda bir önceki aya göre imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7,7, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 5,3, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,2 azaldı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 21,1 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayisinde bir önceki aya göre en fazla azalış yüzde 30,2 ile diğer imalatlarda gerçekleşti. Bu azalışı yüzde 21,7 ile elektrikli teçhizat imalatı ve yüzde 16,1 ile ağaç, ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) imalatı takip etti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, söz konusu dönemde en fazla artış ise yüzde 11,8 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 6,7 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı, yüzde 3,1 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı izledi.


Anadolu Ajansı