Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH)yüzde 14,3’ünü sosyal koruma harcamalarının oluşturduğunu ifade eden Bölge Müdürü Demirtaş, “Sosyal koruma yardımlarının GSYHiçindeki payı, 2014 yılında yüzde 14 olarak hesaplandı. Risk/ihtiyaç grupları bazında bakıldığında, emekli/yaşlılara yapılan harcamaların yüzde 6,7 ile en büyük paya sahip olduğu görüldü. Bunu, yüzde 4,2 ile hastalık/sağlık bakımı harcamaları ve yüzde 1,7 ile dul/yetim harcamaları takip etti” diye konuştu.

Demirtaş, sosyal koruma yardımlarının yüzde 9,7’sinin şartlı olarak verildiğini vurgulayarak, “Şartlı yardımlar içinde 2014 yılında en büyük payı yüzde 34,1 ile engelli/malul yardımları oluşturdu. Bunu, yüzde 28,4 ile aile/çocuk yardımları ve yüzde 21,2 ile hastalık/sağlık bakımı yardımları takip etti” ifadelerini kullandı.

Sosyal koruma yardımlarının yüzde 65,5’inin nakit olarak verildiğinin altını çizen Demirtaş, “Nakit yardımlarda 2014 yılında en büyük payı yüzde 94,2 ile maaş ödemeleri (emekli/yaşlı maaşları, dul/yetim maaşları ve engelli/malul maaşları) oluşturdu. Bunu, yüzde 2,5 ile aile/çocuk ve yüzde 1,8 ile işsizlik yardımı ödemeleri takip etti” dedi.

Demirtaş, sosyal koruma harcamalarının ana finans kaynağını devletin oluşturduğunu söyleyerek, “Sosyal koruma gelirlerinin, 2014 yılında yaklaşık yarısı (yüzde 41,5) devlet katkısı oldu. Bunu, yüzde 26,4 ile işveren sosyal katkıları ve yüzde 26,2 ile koruma kapsamındaki bireyler tarafından yapılan katkılar takip etti. Diğer gelirlerin oranı ise yüzde 5,8 olarak gerçekleşti” diye konuştu.

 

(Haber Merkezi)