Sosyal medyada izlediği görüntüler sayesinde üretimini öğrendiği ve evinin bodrumunda yetiştirmeye başladığı istiridye mantarlarını internet üzerinden satarak gelir elde eden Nail Keserci, köyüne de örnek oldu.   

Zonguldak’ta Merkez ilçeye bağlı Alancık köyünde ikamet eden 58 yaşındaki Keserci, farklı bir alanda yatırım yapmak için arayışa girince sosyal medyada istiridye mantarının üretimi konusundaki bir görüntü ile karşılaştı. Bu konuda araştırmalar yapan Keserci, istiridye mantarını evinin bodrumunda üretmeye karar verdi.   



İlk denemelerinin başarılı olmasının ardından evinin bodrumuna yerleştirdiği yaklaşık 80 kütükle mantar üretimine başlayan Keserci, bazı arkadaşlarının kendisini örnek alması üzerine köyünde yeni bir çalışma alanının doğmasına ön ayak oldu.

Keserci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, emekli olduğunu ve gününü boş geçirmemek için internette yapabileceği işlerle ilgili araştırmalar yaptığını söyledi. 

Ankara'da yaşayan bir vatandaşın sosyal medya üzerinden istiridye mantarı yetiştiriciliğiyle ilgili kurs verdiğini anlatan Nail Keserci, "Kurs görüntülerini defalarca izledim. Aynısını evimin bodrumunda yapmaya çalıştım. Geçen yıl kütükleri hazırlamamın ardından internet üzerinden istiridye mantarının tohumlarını sipariş ettim. Videoda gördüğüm şeyleri uygulamaya çalıştım. Yaklaşık beş ay sonra mantarlar olmaya başladı." diye konuştu.



Arkadaşları da örnek alıyor

Çabalarının karşılığını almaya başlayınca bu konudaki merakının daha da arttığını dile getiren Keserci, "Bir yıl sonra da bodrumumda mantar üretimimi artırdım. Bu mantarı ilimizde kimse tanımıyor. Köylerde ikamet edenler bu mantarı daha iyi biliyor. Üretmekte sorun yok ancak tüketmekte sorunumuz var. Benim bu işle uğraştığımı gören arkadaşlarım aynı şekilde evlerinde yapmaya çalışıyorlar. İnşallah onlar da üretip emeğinin karşılığını alabilirler." ifadesini kullandı. 

Keserci, kütükleri doğadan topladığını aktararak, "Yetiştirdiğim mantarları internet üzerinden satarak gelir elde etmeye çalışıyorum. Bunu yanı sıra çevremdekilere satarak, ufak da olsa gelir elde ediyorum." dedi. 



Haftada bir topladığı mantarlardan 30-35 kilogram ürün aldığını belirten Keserci, "Tanıdıkların yanı sıra manavlara, kilogramı 10-15 liradan satarak gelir elde ediyorum. Bodrumda yetiştirmemin nedeni bu mantarların rutubet istemesi. O nedenle az güneş ışığı alan yerde yetiştiriyorum. İşlerimi büyütmek istiyorum ancak Zonguldak'ta bu mantarı bilen fazla kişi olmadığı için girişimlerim sınırlı kalıyor. Mantarı yetiştirmek için herhangi bir gübre veya ilaç da kullanmıyorum. Kütüklere tohumladığımda tamamen doğal yetişiyor." ifadesini kullandı. 

(Zonguldak A.A)