Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir  elektrik üretimi için tedarik edilen ithal kömüre uygulanacak 15 dolar fonun  Zonguldak'ta üretilen kömürün değerini arttıracağını, rekabet şansını yükselteceğini açıkladı. Demir yaptığı basın açıklamasında "02.08.2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu Kararına göre, Ülkemizde ithal kömürle elektrik üretimi yapan santralların yurtdışından ithal ettiği kömüre ton başına 15 Dolar ek maliyet bindi. Sanayi

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir ithal kömüre fon uygulanması ile ilgili Bakanlar Kurulu kararının resmi gazetede yayımlanmasından sonra yaptığı basın açıklamasında alınan kararı takdir ettiklerini vurguladı.

ZTSO Başkanı Demir basın açıklamasında şu hususlara değindi: "02.08.2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu Kararına göre, Ülkemizde ithal kömürle elektrik üretimi yapan santralların yurtdışından ithal ettiği kömüre ton başına 15 Dolar ek maliyet getirilmiş olup, sanayi amaçlı ve ısınma amaçlı ithal kömürler bu kapsamda değildir.

Enerji Bakanlığının, elektrik üretim yatırımlarında yerli ve yenilenebilir kaynakları teşvik etmek ve ithalatı azaltmak amacıyla uzun süredir çalışmalar yapmaktaydı. Sayın Enerji Bakanı Berat ALBAYRAK açıklamalarında yerli kömüre dayalı elektrik üretim santral yatırımlarının teşvik edileceğini, yatırımcıların yerli kömüre ve yenilenebilir kaynaklara yöneltileceğini belirtmekteydi. Elektrik üretiminde kullanılan ithal kömüre 15 Dolar fon getirilmesini bu kapsamda değerlendirmekteyiz.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) mayıs ayı elektrik sektörü raporuna göre, Türkiye’nin elektrikte kurulu gücü yaklaşık 74 bin megavat düzeyinde bulunuyor. İthal kömür santrallarının kurulu güç içindeki payı, 6 bin 70 megavatla yüzde 8,15’ tir. İthal kömürle çalışan  bu santralların elektrik üretimindeki payı da yüzde 17-18 aralığındadır. Elektrik üretimi için ithal edilen kömür miktarı yıllık 15 milyonun üzerindedir.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, doğalgazla birlikte ithal kömürün de kurulu güç içindeki payını düşürmeyi, yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı santralların payını da artırmayı hedeflediğini görmekteyiz. İthal kömüre fon uygulamasının yatırımcıların yerli kömüre yönelmelerini sağlayacak önlemlerden biri olarak değerlendirmekteyiz."

Demir çelik, çimento ve diğer sanayi kolları için ithal edilen kömüre ve ısınma amaçlı ithal edilen kömüre ek vergi uygulaması yoktur. Hükümetimiz halkımızın ısınma amaçlı soba ve kalorifer kömürlerini fon uygulaması dışında tutmuştur."