Demirtaş, soru önergesinde, her yıl ortalama 33 milyon ton taşkömürü tüketen Türkiye’de, bu tüketimin yalnızca 2 milyon tonluk kısmının Zonguldak havzasından karşılandığını; geriye kalan kısmının ise Kolombiya, Rusya, ABD, Güney Afrika, Ukrayna gibi ülkelerden ithal edildiğini dile getirdi. Demirtaş, Zonguldak’ta üretim kapasitesinin olmasına rağmen, taşkömürünün ithalatla karşılandığından ve son 5 yılda bu ithalata 20 milyar dolar (yani 60 milyar lira) harcanmasının yanlış olduğunu ifade etti.

TTK MÜESSESE MÜESSESE SATILACAK

CHP’li Demirtaş, TTK’ya en son işçi alımı yapılan 2009 yılından sonra üretimin arttığını, ancak işçilerin bir kısmı emekli olduktan sonra üretimin tekrar düştüğünü ifade etti. Üretim artışının, TTK’nın norm kadro üretim işçisi açığının kapatılmasına bağlı olduğunu belirten Demirtaş: “TTK, 170 yıllık tarihindeki en düşük sayıda işçiyi istihdam etmekte ve tarihinin en az üretimini yapmaktadır. Üretim işçisi açıkları, aynı zamanda iş güvenliğini de ağır bir şekilde tehdit etmektedir” dedi.

Ünal Demirtaş: “AKP hükümeti TTK’ya işçi almayarak, bu Kurum’u gözden çıkardıklarını gösteriyor. AKP’nin, TTK’yı Bakanların yılbaşında ekmeklerini paylaştıkları işçilerin çalıştığı Kozlu Müessesesi’nden başlayarak özelleştirileceği söyleniyor. Bu iddialara ilişkin, hükümetten hiçbir açıklama gelmiyor” değerlendirmelerinde bulundu.                             

DEMİRTAŞ’TAN SORULAR

TTK’nın müessese müessese özelleştirilmesi ile Türkiye’de taşkömürü üretiminin yok olacağını, böylelikle Zonguldak'ın da yok edileceğini belirten Demirtaş: “Bir devletin bağımsızlığının en önemli göstergelerinden birisi, enerji de dışa bağımlı olmaması olduğunu belirten Demirtaş AKP, enerji de tamamen dışa bağımlı politikalar izleyerek, TTK gibi kurumları yandaş ve küresel şirketlere peşkeş çekerek bağımsızlığımızı tehdit ediyor. AKP, Zonguldak’tan oy alıyor, ama Zonguldak’ın değil yandaşların çıkarlarını koruyor” açıklamasını yaptı.  

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda, 5000’den fazla norm kadro –yani üretim işçi açığı- olmasına rağmen Kurum’a 7 yıldır işçi alınmamasının gerekçesini soran Demirtaş, Bakan Albayrak’a ayrıca şu soruları yöneltti:

·         Suriyelilere 5 yılda 10 milyar dolar kaynak harcanırken, iş, aş, para verilirken, Rize’de Çaykur’a 2015 yılında 3.500 işçi alınırken, Zonguldak’a neden üvey evlat muamelesi yapılmaktadır?

·         Bakanlığınızca TTK’nın özelleştirilmesi planlanmakta mıdır?

·         TTK’nın özelleştirilmesi planlanıyorsa, özelleştirmeye ne zaman başlanacak ve ne kadar sürede tamamlanacaktır?

·         Bakanlığınızda ilk aşamada, (yılbaşında ekmeklerini paylaştığınız işçilerin çalıştığı) Kozlu Müessesesi’nin özelleştirmesi ile ilgili bir çalışma yapılmakta mıdır?

·         Eğer Kozlu Müessesesi ile ilgili özelleştirme planı var ise, ne zaman ihaleye çıkarılacaktır?

·         TTK Kozlu Müessesesi’nin özelleştirme ihalesi “adrese teslim” yapılarak hükümete yakın bir şirkete verileceği yönündeki iddialar doğru mudur?