Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası’nın Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Zonguldak’ın göç verdiği iddiasını tekrarlayarak, TTK’nın önemine vurgu yaptı.

CHP PM Üyesi Tuncay Özkan’ın beraberindeki Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk ve partinin yöneticileri ile sendikaya yaptığı ziyarette konuşan Alabaş şunları dile getirdi:

 “ZONGULDAK GÖÇ ALAN İLDEN GÖÇ VEREN İLE DÖNÜŞTÜ”

“Genel Maden İşçileri Sendikası, Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütü. Zonguldak kömür ile var olmuş bir şehir.

Zonguldak, 1829 yılında kömürün bulunmasının ardından 1848 yılında kömürün üretilmeye başlanmasından sonra büyümüş, 1899’da ilçe merkezi, 1924’te de il merkezi olmuş ve Türkiye’nin her yerinden göç alarak oluşmuş bir şehir. Türkiye’nin ilk sanayi şehri olmasının yanı sıra Cumhuriyetin ilanından sonra Ankara’nın ardından il ilan edilmiş bir şehirdir.

Bugün Zonguldak, maalesef göç alan şehirden göç  veren bir şehir haline geldi. Türkiye’nin yıllık 20 milyon tondan fazla taşkömürü ihtiyacı olmasına rağmen Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) bugün yıllık 1,5 milyon ton üretiyor. Kömür havzasından toplam  yaklaşık 3 milyon ton taşkömürü üretiliyor.

Ve Zonguldak, TTK’nın küçülmesiyle birlikte göç verir hale geldi. Bugün TTK’nın kurulu kapasitesinin 5 milyon ton, norm kadrosunun 14 bin olmasına rağmen 4 bin 500 işçi eksikle çalışıyor. Özel sektörün de yeterince üretememesi nedeniyle, Zonguldak’ın tek istihdam ve geçim kaynağı olan kömüre yönelik üretim politikalarının uygulanmaması nedeniyle emek kentinden emekli kentine dönüşen bir il haline geldi.

Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak Zonguldak’a sahip çıkmanın, ülkeye sahip çıkmak olduğunu bugüne kadar anlatmaya çalıştık. Ancak maalesef Zonguldak’a ve kömüre yeterince sahip çıkılmadı.

Ama biz tüm siyasilere bunu anlatmaya devam edeceğiz.

TTK’ya ve Zonguldak’a sahip çıkma adına Zonguldak’a gelen, Zonguldak’ı bilen ve bizleri ziyaret eden tüm siyasilerin desteğine ihtiyacımız var.

Bu anlamda da Zonguldak’a ve Sendikamıza yaptığınız ziyaret nedeniyle bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

“TTK, NORM KADRONUN 4 BİN 500 EKSİĞİYLE ÇALIŞIYOR”

Türkiye’nin enerji politikalarının ithalata dayalı olduğu belirten Eyüp Alabaş, Türkiye’de petrol ve doğalgaz kaynaklarının yetersiz olmasına rağmen yeterli taşkömürü kaynağı bulunduğuna dikkat çekti.

Alabaş, “Türkiye’nin dış ticaret açığı 100 milyar dolar, cari açığı ise 60 milyar dolar. Türkiye’nin sadece enerji ithalatına ödediği para da yaklaşık 60 milyar dolar. Yani Türkiye’nin enerji ithalatına yılda ödediği para cari açığına denk.

Zonguldak’ta ise yeraltında 1.3 milyar ton taşkömürü rezervi var.

Buna rağmen üretim politikasından çok ithalata yönelik enerji politikaları uygulanıyor.

Böyle bir dönemde sadece taşkömürü ithalatına yılda 4-5 milyar dolar ödüyoruz.

TTK, bölgenin lokomotifi ve en büyük istihdam kaynağı. Türkiye’nin en büyük kamu kuruluşlarından biri. Yaklaşık 4 bin 500 işçi eksiğiyle çalıyor. Yani kurumun kendi belirlediği norm kadrodan 4 bin 500 işçi eksik olarak çalışıyor.

TTK yönetiminin 2013 yılı sonu itibariyle Hazine’den 3 bin 200 işçi talebi var. Maalesef siyasi irade, Hazine olumlu cevap vermediği için bu işçi açıklarını gidermedi. TTK, bugün tarihinin en az sayıdaki işçi sayısıyla, tarihinin en düşük üretimini yapıyor.

Bizim en çok desteğe ihtiyaç duyduğumuz konu bu.

TTK’ya sahip çıkmak demek, bölgeye, Zonguldak’a, Türkiye’ye, enerji sektörüne ve madencilik sektörüne sahip çıkmak demektir.

TTK, aynı zamanda ülke madenciliğinin okulu. TTK’ya sahip çıkmak, Türkiye’nin madencilik sistemine de sahip çıkmak anlamına geliyor” dedi.

ÖZKAN; “TTK VE ZONGULDAK, BÖLGENİN YILDIZI OLACAK”

CHP Parti Meclisi Üyesi, Gazeteci-Yazar Tuncay Özkan, “Biz işçimizin hakkını, hukukunu korumada, Zonguldak’ı savunmada hep birlikte yine omuz omuza bir çelik kale gibi duracağız. İktidarımızda TTK ve Zonguldak, bölgenin yıldızı olacak” dedi.

Özkan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın Genel Başkan, biz sınıfsal olarak birlikteyiz. Bizim birlikteliğimiz sınıf bilincinin bir gereğidir. Bizim partimiz bir sosyal demokrat partidir. Ve sosyal demokrat bir parti olarak işçiyle, işçi örgütleriyle birlikteyiz.

Biz onları, bizim ayrılmaz bir parçamız olarak görmekteyiz. Hem ilde hem de Türkiye’de bu sınıf bilinciyle hareket ettik. Bu sınıf bilinciyle hareketimizin doğal sonucu olarak, sizlerle birlikte olmayı ayrılmaz bir parçamız olarak algılıyoruz. Bu birlikteliği bundan böyle de sürdüreceğiz.

Hem vekillerimiz, il ve ilçe örgütlerimiz bu mücadelede her zaman sizlerin yanında oldular. Biz işçimizin hakkını, hukukunu korumada, Zonguldak’ı savunmada hep birlikte yine omuz omuza bir çelik kale gibi duracağız.

HEM CUMHURİYETİMİZ HEM DE ZONGULDAK SALDIRI ALTINDA

Burada temel sorun şudur; Hem Cumhuriyetimiz hem de Zonguldak kenti bir saldırı altında. Bu saldırı Zonguldak’ı küçültmeye, daraltmaya, Zonguldak’ın geleceğini karartmaya dönük bir saldırıdır. Zonguldak’ta çıkartılmayan kömürü, başka yerde taş olarak satın alan bir iktidar iradesiyle karşı karşıyayız.

Bugün Türkiye, dünyadaki terör olaylarında terörü yayan bir ülke olarak algılanmakta ve Türkiye terör listelerine konulmaya çalışılmaktadır.

Bugün Türkiye, işçinin-emekçinin alınterinden çalınanların, yolsuzlukla har vurulup harman savrulduğu ve çürümenin-yozlaşmanın her aşamada hissedildiği bir ülke konumundadır. Bugün Türkiye, geleceği borçlandırılarak devam ettirilmeye çalışılan bir borç ekonomisinin kıskacı altındadır.

Biz Türkiye’ye söz veriyoruz; İşsizliği, yoksulluğu, yolsuzluğu ve çürümeyi yok edeceğiz. Bunları yeneceğiz.

Ve Biz Sendikanıza ve size söz veriyoruz ki; Biz varolduğumuz sürece işçi mücadelesi sizinle birlikte, bizimle birlikte devam edecektir. Bu konuda hiç kimsenin şüphesi olmasın.

Ancak Zonguldak’ın geleceği karartıldığı için bizim temel mücadelemiz, bu karanlığın ortadan kaldırılmasıdır.

Özgürlüğün ve adaletin olmadığı yerde hiçbir şeyin ayakta kalması mümkün değildir.

Bugün Cumhuriyetimizin üstünde yükseldiği adalet ve özgürlük yok edilmeye çalışıldığı için çok büyük sorun yaşıyoruz.

ZONGULDAK’TAN ÇALINANI ZONGULDAK’A VERECEĞİZ

Bu seçimlerde biz elbirliğiyle yeniden Cumhuriyetimizin Büyük Türkiye idealini gerçekleştireceğimize inanıyoruz.

Biz iktidar olduğumuzda Zonguldak’tan çalınanı Zonguldak’a vermeye söz veriyoruz.

Biz varlık sebebimizi halkın çıkarları üzerine oluşturmuş, halkın çıkarlarını savunmak üzerine oluşturmuş bir partiyiz.

Bizim işçiyle, emekliyle, çalışanla, memurla, gençlerle olmak varlık sebebimiz.

Biz sizlerle dayanışmamızı sonsuza kadar sürdüreceğiz.

Biz söz veriyoruz ki, CHP iktidarında taşkömürünü yeniden hem Zonguldak’ın hem bölgenin ekonomik ve sosyal dengelerini yerine oturtmakta birinci araç olarak kullanacağız.

Sözümüz söz; TTK ve Zonguldak, bu bölgenin yıldızı olacaktır.

Türkiye’de yaşanan artık kazayı aşan iş cinayetlerini sonlandırma sözü veriyoruz.

Kaza olabilir, ama Türkiye’de yaşanan kaza değildir, iş cinayetidir.

Ve biz iktidara geldiğimizde bugün üstü kapatılan tüm iş cinayetlerinin hesabını da soracağız”.

 

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Tuncay Özkan’a bir madenci heykeli hediye etti.