Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, örtü altında üretimin 8 milyon tona dayandığını bildirerek, “10 yıllık dönemde örtü altı sebze ve meyve üretimi yüzde 55,6 artarak 5 milyon 53 bin tondan 7 milyon 863 bin tona çıktı. 10 yılda örtü altı sebze ve meyve üretimi 2 milyon 810 bin ton arttı” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, örtü altı üretim sayesinde piyasada çoğu ürünün tezgahlarda sürekli bulunur hale geldiğini, özellikle sebzede 30 milyon 826 bin tona çıkan üretimin yüzde 24’üne yakının örtü altından karşılandığını, bu oranın 2007 yılında yüzde 18,8’de kaldığını belirtti. Meyvelerde bile örtü altı üretimin payının 2007-2017 döneminde yüzde 1,6’dan yüzde 2,3’e çıktığına dikkati çeken Bayraktar, örtü altı meyve üretiminin 2007-2017 arasını kapsayan 10 yıllık dönemde yüzde 103,6 artarak 235 bin tondan 479 bin tona, sebze üretiminin yüzde 53,3 artarak 4 milyon 818 bin tondan 7 milyon 384 bin tona yükseldiğini vurguladı.

 

-Örtü altı sebze üretimi-

 

Örtü altı üretimin 10 yıllık dönemde meyvede 244 bin ton, sebzede 2 milyon 566 bin arttığı bilgisini veren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Örtü altında en fazla domates üretiliyor. Domates üretimi, toplam örtü altı üretimin yüzde 48,7’sini, sebze örtü altı üretiminin yarısından fazlasını, yüzde 51,9’unu karşılıyor. 2017 verilerine göre örtü altında 3 milyon 830 bin ton domates, 1 milyon 122 bin ton hıyar, 791 bin ton karpuz, 186 bin ton kavun, 395 bin ton sivri biber,101 bin ton dolmalık biber, 345 bin ton patlıcan, 219 bin ton sakız kabak, 48 bin ton taze fasulye, 67 bin ton kıvırcık marul, 29 bin ton göbekli marul, 19 bin ton aysberg marul üretiliyor. 2007 yılında örtü altı üretimi olmayan salçalık ve kapya biber olarak 129 bin ton, çarliston biber olarak 80 bin ton üretim var. Sebzelerden örtü altında 2007 yılından farklı olarak pepino, beyaz turp üretimi yapılıyor.

 

-Örtü altı meyve üretimi-

 

Meyvelerden muzda örtü altı üretim 10 yıllık dönemde 135 bin tondan 322 bin tona, çilek üretimi 100 bin tondan 155 bin tona çıktı. Üretimi yapılan ürünler içinde, kayısı, erik, nektarin şeftali bile var. 2007 yılında örtü altı üretimi olmayan meyvelerden üzüm, kayısı, erik ve nektarin şeftali de az da olsa üretim gerçekleştiriliyor. Örtü altında 964 ton üzüm, 794 ton kayısı, 166 ton erik, 60 ton da nektarin şeftali üretimi bulunuyor.”

 

-“Örtü altı üretim büyük önem kazandı”-

 

Örtü altında çok sayıda sebze ve meyve türünün üretiminin gerçekleştirildiğini vurgulayan Bayraktar, “artık örtü altı üretim sahası özellikle sebze üretiminde, meyvelerden ise muz ve çilekte çok büyük önem kazandı. Öyle ki muzun yüzde 87’si, hıyarın yüzde 61’i, çarliston biberin yüzde 60’ı, sakız kabağın yüzde 49’u, sivri biberin yüzde 42’si, patlıcan ve çileğin yüzde 39’u, kıvırcık marulun yüzde 36’sı, domatesin yüzde 30’u örtü altından sağlanıyor” dedi.  

 

-Kişi başına ortalama üretim 100 kilograma dayandı-

 

2007-2017 döneminde Türkiye nüfusunun, 10 milyon 224 bin 269 kişi artarak 70 milyon 586 bin 256’dan 80 milyon 810 bin 525 çıktığına dikkati çeken Bayraktar, “nüfus 10 yıllık dönemde yüzde 14,5 arttı. Buna karşın örtü altı üretimde yüzde 55,6 artış yaşandı. Sonuç olarak ortalama olarak, örtü altı üretiminde, kişi başına düşen sebze ve meyve miktarı 10 yıllık dönemde 71,6 kilogramdan 97,3 kilograma çıktı” bilgilerini verdi.

Örtü altında üretimi yapılan sebze ve meyvelerin 2007 ve 2017 yılı üretimleri, miktar ve oran olarak 10 yıllık değişim rakamları şöyle:

 

 

2007

2017

 

 

 

Örtü Altı

Örtü Altı

 

 

 

Sebze ve

Sebze ve

 

 

 

Meyve

Meyve

2017-2007

2017/2007

 

Üretimi

Üretimi

Değişim

Değişim

Ürünler

(Ton)

(Ton)

(Ton)

(Yüzde)

Toplam  

5.052.796

7.862.738

2.809.942

55,6

Sebze toplamı  

4.817.616

7.383.880

2.566.264

53,3

Bakla

4

1

-3

-75,0

Bamya

12

2

-10

-83,3

Bezelye

25

56

31

124,0

Biber (Dolmalık)

66.294

100.514

34.220

51,6

Biber (Salçalık, Kapya)

-

128.974

128.974

-

Biber (Sivri)

259.953

394.756

134.803

51,9

Biber (Çarliston)

-

80.049

80.049

-

Börülce

2

13

11

550,0

Brokoli

1

5

4

400,0

Dereotu

56

111

55

98,2

Domates

2.451.062

3.829.831

1.378.769

56,3

Enginar

4

6

2

50,0

Fasulye (Taze)

31.563

47.936

16.373

51,9

Hıyar

919.765

1.121.625

201.860

21,9

Ispanak

3.424

3.733

309

9,0

Kabak (Sakız)

82.987

219.304

136.317

164,3

Karpuz

639.482

791.277

151.795

23,7

Kavun

76.521

185.762

109.241

142,8

Lahana (Karayaprak)

184

493

309

167,9

Lahana (Kırmızı)

7

2

-5

-71,4

Lahana (Brüksel)

50

-

-50

-

Marul (Göbekli)

16.272

28.888

12.616

77,5

Marul (Kıvırcık)

29.925

67.414

37.489

125,3

Marul (Aysberg)

3.506

19.001

15.495

442,0

Maydanoz

233

3.057

2.824

1212,0

Nane

111

946

835

752,3

Patlıcan

231.379

344.620

113.241

48,9

Pepino

-

100

100

-

Pırasa

107

179

72

67,3

Roka

472

4.136

3.664

776,3

Sarımsak (Taze)

17

9

-8

-47,1

Semizotu

1.583

3.025

1.442

91,1

Soğan (Taze)

2.534

6.067

3.533

139,4

Tere

78

1.930

1.852

2374,4

Turp (Kırmızı)

3

30

27

900,0

Turp (Beyaz)

-

28

28

-

Meyve toplamı      

235.180

478.858

243.678

103,6

Çilek

100.365

155.059

54.694

54,5

Muz

134.815

321.815

187.000

138,7

Üzüm

-

964

964

-

Kayısı

-

794

794

-

Şeftali (Nektarin)

-

60

60

-

Erik

-

166

166

-