TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Maden Mühendisleri Zonguldak Şubesi Yönetim Kurulu Derneği Yönetim Kurulundan gönderilen yazılı açıklamada, Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndaki  (TTK) atamaları “iktidar partisi yandaşlarının kadrolaşma sahası haline gelmiştir. Kurumun işçi sağlığı-iş güvenliği ve üretim gibi çok daha önemli işleri olup yöneticilerin kadrolaşma çalışmalarından çok bu işlerle ilgilenmesi Zonguldak ve ülkemiz için daha yararlı olacaktır” sözleriyle değerlendirdi.

‘TTK OKULDUR’

Açıklamada,  TTK’nın Zonguldak Havzası ülkemizin kalkınmasına ve sanayileşmesine uzun yıllar yön vermiş ve lokomotif görevi üstlendiği,  asıl hedefinin ülke demir–çelik sektörü için stratejik öneme sahip koklaşabilir kömür üretimi yapmak olduğu vurgulanırken TTK aynı zamanda da  madencilik sektörü açısından bir anlamda okul niteliği de olan köklü bir kuruluş kimliğine dikkat çekildi.

‘ÇÖZÜLEMEYEN PERSONEL SORUNLARI’

Açıklamanın devamı şöyle:

TTK’nın üretim miktarı son dönemlerde sürekli olarak azalmış, Kurum; ürettiği kömür ile değil de yapılan siyasi yandaş atamalarla, görev değişiklikleri ile gündeme gelmiştir/gelmektedir.

İşçi mühendis kadrosundaki personel sorunları hala çözümlenmemiştir. Sorunun çözümü için yapılan girişimler sonuçsuz kalmış, Kurum yetkilileri kendilerini aşan bir durum olduğundan dem vurarak çözüm konusunda; meclisi, devlet personel başkanlığını göstermişler ve yasa, yönetmelik gibi gerekçeler ileri sürmüşlerdir.

‘YANDAŞ SENDİKA’

Mühendislerin sorunları bu şekilde sürüncemede bırakılırken; Yönetim Kurulu Üyeliği, Genel Müdür Yardımcılığı, Daire Başkanlığı, Şube Müdürlüğü gibi kadrolara ise siyasi yandaş olması koşuluyla ve yandaş sendika ile tam bir işbirliği içinde atamalar gerçekleştirilmektedir.

Son dönemlerde bu tür yöntemlerle ataması yapılanların geçmişte ve günümüzde kuruma yaptıkları katkıları kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Liyakat, deneyim ve bilgi birikimi gibi ilkeler içermeyen sadece siyasi yandaş ve belli sendikanın mensubu olmayı referans kabul eden atama yönteminin Kurumu getirdiği nokta ortadadır. Bugüne kadar birçok üyemiz uygulanan bu atama politikaları nedeniyle emekliye ayrılmak zorunda bırakılmışlardır. Anayasa ve yasalarımıza göre de yöneticilerin vatandaşlar arasında ve personel arasında “ayrım” yapması yasaklanmışken Kurum Yöneticilerinin bu yasakları çiğnemeyi prensip olarak benimsemeleri nasıl bir zihniyetle! yönetildiğimizi ortaya koymaktadır.

‘LİYAKATE DAYANMIYOR’

Sonuç olarak; Kurum, iktidar partisi yandaşlarının kadrolaşma sahası haline gelmiştir. Kurumun işçi sağlığı-iş güvenliği ve üretim gibi çok daha önemli işleri olup yöneticilerin kadrolaşma çalışmalarından çok bu işlerle ilgilenmesi Zonguldak ve ülkemiz için daha yararlı olacaktır.

Hedefi üretim artışı ve verimlilik olmayan, liyakate dayanmayan, sadece yandaş olmayı benimseyen ve yandaşa ulufe dağıtmaya yarayan ancak Kurumun yapısını ve çalışma barışını bozan kadrolaşma anlayışına derhal son verilmelidir. Bu yöntemin sürdürülmesi halinde bozulan bu yapı artarak devam edecek; Kurum üretimiyle değil de yandaş atamalarla gündemdeki yerini koruyarak yok oluşa doğru yol alacaktır/almaktadır. Uzun yıllar ürettiği katma değeriyle ülkemiz kalkınmasına yön vermiş bir Kuruma reva görülen bu sonuçtan siyasi iktidar ve Kurum Yönetimi sorumludur.