Zonguldak Valisi Ali Kaban, "Havaalanının altyapı eksikliklerinin süratle iyileştirilmesi ve bölge halkının talebine göre uçuş sayısının arttırılması gerekiyor" dedi.

Kaban, bir otelde düzenlenen "Zonguldak Havaalanı Talep Araştırması Çalışması Kapanış Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Zonguldak Havaalanı'nın uluslararası standartlara getirilmesinin söz konusu olduğunu belirtti.

 Bir şirkete, "Çaycuma Havaalanı Talep Araştırması" başlıklı bir çalışma yaptırdıklarını ifade eden Kaban, şöyle konuştu:

"Talep araştırması yaptırırken havaalanın yakınındaki tepenin tıraşlanmasıyla ilgili Bülent Ecevit Üniversitesi'nce (BEÜ) çalışma yaptı. Oradaki sorunun ortadan kaldırılmasıyla ilgili yapılan çalışmaların sonucu bilimsel olarak olumsuzdur. Orada bir doğalgaz boru hattı vardır. İmkansız bir durum söz konusudur. Bu tabi çok büyük uçaklar için geçersizdir. Daha orta boy ve küçük şirketlerin uçuşu ayrı bir boyutudur. Bu tarz yapıların uçuşun mümkün olup olmayacağıyla ilgili çalışma yapılmıştır. Bu tarz yapıların uçuşu için talebimiz var mı? Onun araştırmasıdır. Sonuç toplantısında ifade edildiği üzere ciddi bir talep var. Muhtelif hususlarda çok ciddi araştırmalar vardır. Yol bağlantıları çok hızlı şekilde gitmektedir. İki yıl içerisinde büyük oranda bu süreç tamamlanacaktır. Daha uzun bir piste ihtiyaç vardır. "

Kaban, anketin yüzyüze yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Hemen hemen her bölgede yüzde 50 durumunda uçağa binen ve binmeyen durumunu görüyoruz. Uçağa binmeme nedeninin havaalanı olmaması, ulaşım ve bilet fiyatlarını görüyoruz. Kullanma tercihlerinde bütün çalışanlar üzerinde yaptığımız çalışmalarda en büyük uçağa binme arzusu Zonguldak'tadır. İstanbul'un uçağa binmek için en çok arzu edilen varış noktası olarak görüyoruz. Antalya ve Ankara arzu edilen iller arasında geliyor. Bütün şehirlere uçma isteği mevcut. Havaalanının alt yapı eksikliklerinin süratle iyileştirilmesi ve bölge halkının talebine göre uçuş sayısının arttırılması gerekiyor. Uygun bir fiyatlandırmayla en çok talep gören AnadoluJet ve Türk Hava Yolları gözüküyor. Tüm alanlardaki uçuşları inceledik. Zonguldak Havaalanı'na olan talebe ilişkin imza kampanyasını önemsiyoruz."

Araştırma şirketinden Nilüfer Arıak da Zonguldak, Bartın ve Karabük'te havalanıyla ilgili yüz yüze anket gerçekleştirdiklerini belirterek, "Saha araştırması yapmamızın ardından Zonguldak Havaalanı yetkileriyle görüştük. Daha sonra havayolu şirketleriyle görüşme gerçekleştirdik. Yaptığımız anket sonuçlarına göre vatandaşlarımız iç hat uçak seferlerinin yapılmasını istiyor" şeklinde konuştu.