Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren kıdem tazminatında bireysel hesaba dayalı bir sisteme geçilmesini hedefleyen hükümet, yeni sistem için gerekli mevzuat çalışmasını mart ayı sonuna kadar tamamlamayı planlıyor.

Çalışma hayatının en önemli konularından kıdem tazminatı, hafta sonu Resmi Gazete'de yayımlanan Hükümetin 2017 yılı programıyla tekrar gündeme geldi.

Programın hayata geçirilecek tedbirler bölümünde "Bireysel hesaba dayalı kıdem tazminatı sistemine yönelik mevzuat çalışması yapılacak." ifadeleri dikkati çekerken, bu tedbirin süresi olarak mart ayı sonu belirlendi.

Bu tarihe kadar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Kalkınma, Maliye ve Sağlık bakanlıkları ile işçi ve işveren sendikaları başta olmak üzere ilgili tüm taraflar yoğun bir diyalog süreci yürütecek.

İlk olarak, kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü amacıyla mevcut durumun tespitini yapacak taraflar, daha sonra gerek Üçlü Danışma Kurulu gerekse de diğer sosyal diyalog mekanizmalarında bir araya gelip mevzuat çalışmasını tamamlayacak.

İşçi ve işveren farklı düşünüyor

Hükümetin kıdem tazminatında yeni sisteme geçme planına karşın bazı sendikalar, mevcut sistemin devamından yana tavır alırken, bazıları hak kaybı olmaması şartıyla kıdem tazminatının bireysel hesaba yatırılmasına sıcak bakıyor.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kıdem tazminatını işçilerin son kalesi olarak niteleyerek, "Kıdem tazminatıyla ilgili alt sınır 30 gün, olmazsa olmazımız. Bu bizim kızımızın çeyiz parası, oğlumuzun düğün parası. Bu konuda hak kaybına ve olumsuz bir şeye müsaade etmeyiz." dedi.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da yeni kıdem tazminatı sistemi konusunda kamuoyunda yapılan tartışmaların dışında henüz net bir bilgi olmadığını belirterek, "Mevcut kıdem tazminatıyla ilgili bir düzenleme yapılacaksa, öncelikle var olan sorunların ortadan kaldırılacağı ve bütün çalışanların kıdem tazminatı haklarının güvence altına alınacağı bir düzenlemeyi savunuyoruz, bunu istiyoruz." ifadelerini kullandı.

En az 1 yıl çalışan kıdem tazminatını hak ediyor

Kıdem tazminatı, işçinin çeşitli sebeplerle işinden ayrılırken işveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu gereğince ödemek zorunda olduğu tazminat. Bir işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için aynı iş yerinde en az 1 yıl çalışması gerekiyor.

Her yıla 30 günlük brüt ücret

Mevcut kıdem tazminatı sisteminde, herhangi bir iş sözleşmesinin tazminatı gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödeniyor.

AA