Kdz. Ereğli Şoförler ve Otomobilciler  Esnaf Odası Başkanı Cevdet Civelek tartışmalara konu olan D-4 yetki belgesi ile zorunlu mali sorumluluk sigortası hakkında üyelerini ve kamuoyunu bilgilendirdi.

 

Civelek’in açıklaması şöyle:

 

M PLAKALI ARAÇLARLA İLGİLİ

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığın Genelgesine istinaden;  D4 Yetki Belgesi ile ilgili genelgesinin “3-Değiştirme usulü ve geçiş süresi ve geçici hükümler” başlığı altındaki b) Geçici hükümler bendinin 2. paragrafında yer alan, İl/İlçe Trafik Komisyonu Kararlarına istinaden verilmiş tahditli plakaya sahip otobüslerle ve minibüslerle il içi veya şehirlerarası yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunanların durumlarını Karayolu Taşıma Yönetmeliği ve anılan genelgeye 30.06.2013 tarihine kadar uygun hale getirmeleri gerekiyordu. Şoförler ve Otomobilciler Federasyonumuzun yetkilileri bu konu hakkında Ulaştırma Bakanlığı nezdinde yapmış oldukları çalışmaların neticesinde 30.06.2013 tarihinde bitecek olan, İl içi ve 100 Km ye kadar şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapmakta olan, tahditli (M) plakalı araçların D4 Yetki Belgesi alma zorunluluğu 30.09.2014 tarihine kadar uzatılmış olup, kanuni çerçevede “M” plakalı tahditli otobüslerin D-4 Yetki Belgesi almaları konusunda kapsam dışı tutulması için çalışmalar devam edecektir.  

 

SİGORTADA DEĞİŞİKLİKLER

 

 19 Haziran 2013 tarih ve 28682 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’le önemli değişiklikler yapılmıştır.1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek bu değişiklikler özetle şunlardır:

 

·         Hasarsızlık indirimi ve hasar nedeniyle prim artırım ve indirim oranları kaldırılmıştır. Buna göre, şirketler, kendilerince belirledikleri tarifeye uygun prim tahsil edecekler, bu tutarlara, ilgili ayın sonuna kadar zam da yapamayacakları gibi indirim de uygulayamayacaklardır.

·         Şirketler aylık olarak bir fiyat tarifesi belirlemek zorunda olup bu tarifeyi, uygulamaya sokmadan en az 10 gün önce TRAMER’e bildirmek zorundadırlar.

·         Daha önce 6 ayda bir değiştirilebilen fiyat tarifeleri, yeni yönetmelikle aylık olarak belirlenebilecek ve ayda bir değiştirilebilecektir. Örneğin, hasarsız bir otomobil için Temmuz ayında 1.500 TL prim tahsil edeceğini TRAMER’e bildiren bir şirket, Temmuz ayı boyunca bu tutarı değiştiremeyecektir.

·         Zarar ettikleri gerekçesiyle fiyatlarını sürekli olarak artıran sigorta şirketleri, aktüer (gelir – gider) hesapları ile ilgili raporlarını güncel ve her an denetime hazır tutacaklar, müfettişler, anlık olarak bu raporları yerinde inceleyebileceklerdir.

·         Tüm poliçeler TRAMER sistemi üzerinden kesilecek ve TRAMER, otomatik olarak kesilen poliçelerin, şirketlerin önceden bildirdiği fiyat tarifesine uygun olup olmayacağını denetleyecektir.

·        Şirketlerin fiyatlarını internet siteleri üzerinden açıklama zorunluluğu getirilmiştir. Tüm şirketler 01.10.2013 tarihinden itibaren, resmi internet sitelerinde fiyat sorgulama ekranı oluşturacak, TC kimlik no ve araç plakası girilmesi suretiyle uygulanacak prim tutarı ekranda görülebilecektir. Şirketler ekranda görüntülenen prim tutarlarında değişiklik yapamayacaklardır.