Enerji kaynakları elbette tüm canlıların yaşamsal ihtiyaçlarının  kaynaklarıdır. Gerek doğal gerekse teknolojik imkanlarla çeşitli enerji kaynakları elde eden insanoğlu çağımızda bunların son derece ciddi zararlarını, yararlarından çok yaşama durumuna geldi ne yazık ki..

Burada enerji kaynaklarının ikiye ayrıldığı bilgisine ihtiyaç duyulduğunu düşünerek paylaşmak istedim.. Tüm enerji kaynakları gerekli ve zorunlu değildir. Kirli teknoloji olarak rahatça nitelendirebileceğimiz fosil yakıtlardan oluşan enerji kaynakları gibi. Bunlar;

A. YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI: Fosil yakıtlar ve radyoaktif elementlerdir. Yani  kömür, petrol, doğalgazlar. En çok da termik santrallerde elektrik enerjisi üretmek için kullanılırlar. Günlük hayatta kullandığımız fosil yakıtlar ise, benzin, mazot, LPG, plastik, naftalin, boya, teflon gibi maddelerdir ki bunlar petrol kaynaklarıdır. Kömür, petrol ve doğalgaz gibi binlerce yılda oluşan fosil yakıtlar artık ne yazık ki hızla azalmakta ve azalırken atıklarıyla hava, su ve toprağı kirletmektedir. Dolayısıyla canlı sağlığını ciddi anlamda tehdit etmekteler. Döngüyü baştan düşünürsek bu daha net anlaşılabilir kanısındayım. Örneğin toprak; yiyeceklerimizin hemen hepsi toprak kaynaklı, toprak zehirlenirse bitkiler zehirleyici olur, bunlardan yararlanan insanlar, hayvanlar zehirlenir. Hayvanlardan yararlandığımız tüm besin maddelerimiz zehirli olur.. Vücudumuzda yarattıklarını da varın siz düşünün..

Fosil yakıtlar, kullanıldıkça biterler ve yerlerine yenilerinin gelmesi çok ama çok uzun sürer bu yüzden de yenilenemez enerji kaynaklarıdır. Bir de daha başka ve en az bunlar kadar zararlı sonuçları; Bu gazların havada birikmesi ise sera etkisine ve küresel ısınmaya (dengesiz iklimler) neden olmalarıdır.

Diğer enerji kaynakları ise daha sağlıklı yaşamsal etkileri olanlardır. Bunlar;

 

B- YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: Güneş, Rüzgar ve Su (Jeotermal), Biokütle olarak varolan enerji kaynaklarıdır. Bunlar çevreye, canlı sağlığına asla zarar vermeyen kaynaklardır. Evren varoldukça tükenmezler ve doğal yollardan sürekli kendilerini yenilerler.

ü  Jeotermal enerji, yer altında magmada artan sıcaklık ile yeraltı sıcak sularından ve buhardan elde edilmektedir. Yani kaynağı yer altı sularıdır.

ü  Güneş enerjisi, diğer yenilenebilir enerjilerin kaynağını oluşturmaktadır. Kaynağı güneştir.

ü  Rüzgar enerjisi, rüzgarın hareket enerjisinden yararlanarak üretilmektedir. Kaynağı rüzgarlardır.

ü  Biokütle enerjisi, kaynağı biyolojik atıklardır yani bitki ve hayvan atıklarından yararlanarak üretilen enerji türüdür.

Bir de ülkemizin bu yenilenebilir enerji kaynakları açısından durumunu düşünün.. Yada düşünmeyin ben uzun yıllardır içinde olduğum Türkiye Çevre Platformu(TÜRÇEP) ve Batı Karadeniz Çevre Platformu (BAKÇEP) çalışmalarımız ve okuduğum yüzlerce çevre kitapları, araştırmaları ile edindiğim bilgilerim çerçevesinde diyorum ki Ülkemizde “YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI”nın hepsi bolca var ve kurulumları ucuz, her anlamda zararsız..

Hükümetin bu enerji kaynaklarının kurulumunda teşvikleri de olmaya başladı. Umuyorum ve diliyorum ki bitki, hayvan, insan kısacası tüm canlı sağlığını ciddi boyutlarda tehlikede bırakan, kirli enerji kaynakları (fosil yakıtlar) yerine “yenilenebilir enerji kaynakları” na biran önce geçilir..

Fikirden çok bilgili, bilinçli günlerde dolayısıyla da daha yaşanabilir günlerde buluşmak dileğiyle..