Dünyada,Ülkemizde adını ne koyarsanız koyunuz. Yasalarda önce Sakatlar,Özürlüler veya Engelliler...Bugünlerde   Engelliler,aileleriyle birlikte ayakta..

 

Gazetenizin bu Köşesinde bize ayrılan sütunlarda Engellilerle ilgili Değişik başlıklarla haklar ve sorunlar dile getirilmeye çalışıldı. Uluslar Arası Sözleşmeler ve Yasa’larca  özel durumları nedeniyle  Topluma kazandırılmaya çalışılan Engelliler,Türkiye Sakatlar Derneği’nin de desteğini alarak “7 Temmuz Platformu” adı altında iki gün sürecek “Uyumama Eylem” kararı aldıklarını görüyoruz.

 

Engelliler neden böylesi bir Eylem Kararı aldılar ?..

 

TBMM, 07.07.2005 yılında Yürürlüğe giren “Özürlüler ve Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılması Hakkındaki” 5378 Sayılı Yasa’nın 1.maddesinde “Özürlülüğün önlenmesi, özürlülerin sağlık,eğitim,rehabilitasyon,istihdam,bakım ve sosyal güvenliğine ilişkin sorunlarının çözümü ile her bakımdan gelişmelerini ve önlerindeki engelleri kaldırmayı sağlayacak tedbirleri alarak topluma katılmalarını sağlamak ve bu hizmetlerin koordinasyonu için gerekli düzenlemeleri yapmak” hükmü ile Amacını  öngörmüştü.

 

Yasa’nın Geçici 2 ve 3.madde hükümleri de, kamu kurum ve kuruluşları ile Büyük Şehir Belediyeleri ve diğer Belediyelere hizmetlerin engellilerin erişebilirliğine uygun olmasını sağlanmasını  istemişti.

 

Geçici 2.maddesinde Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi,yeşil alanlar, spor alanları ve benzer sosyal ve kültürel tesislerde gerekli düzenlemeler yapılacak.Hatta gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar, bu Yasa’nın Yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde uygun hale getirilecekti.

Yine Yasa Koyucu, Büyük Şehir Belediyeleri ile Belediyelere Geçici 3.madde ile 2.maddeye paralel yükümlülükler getirdi.Yasaya göre şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerinin Engellilerin erişebilirliğine uygun olması için gereken tedbirleri almasını emretmişti.Özel ve Kamu Toplu Taşıma araçları da yedi yıl içinde Engellilerin erişebilirliğini sağlayacak duruma getirilmesi gerekmekte idi. Yani Yasa’nın yürürlük tarihi olan 07.07.2005’den  itibaren Yedi Yıllık Süre sonunda bütün bunlar yapılması  gerekiyordu.Ancak Yasa’nın öngördüğü süre  07.07.2012 tarihinde sona eriyor.Yapılanlar ortada..

 

B u eksiklikleri kapatmak isteyen bir anlayışla  TBMM tatile girmeden İki Milletvekili, 5378 Sayılı Yasa’nın Yürürlük süresinin 3 yıl daha uzatılmasına ilişkin “Kanun Teklifi”ni Meclise  sundu.Şayet Yasa Teklifi kabul edilir,kamu kurum ve kuruluşları ile Belediyelere verilen ödevlerin süresi 3 yıl daha uzatılırsa 5378 Sayılı Yasa’nın Amacına uygun işlevler yerine getirilmiş olacaktır.Yasa’nın yürürlük tarihinin üç yıl daha uzatılması düşüncesine Engelliler karşı çıkıyor… İşte bu nedenle Engelliler aileleriyle birlikte “Biz Varız” dercesine eylem kararı aldılar. İstanbul ve Ankara’da bir dizi etkinlikle  Protesto eylemlerine katıldıklarını izlemekteyiz.

 

Oysa mevcut  Anayasa  ve 03.12.208 tarihinde kabul edilen 5825 sayılı Yasa gereği “Engellilerin Haklarına İlişkin  Uluslar Arası Sözleşme” hükümleri amir nitelikli hükümleri öngörmektedir.

 

Uluslar Arası Sözleşmenin 9.maddesi Taraf Devletlere “Engellilerin bağımsız yaşayabilmelerini ve yaşamın tüm alanlarına etkin katılımını sağlamak ve engellilerin diğer bireylerle eşit koşullarda fiziki çevreye ulaşma, bilgi ve iletişim teknolojileri ve sistemleri dahil olacak şekilde bilgi ve iletişim olanaklarına hem kırsal hem de kentsel alanlarda halka açık diğer tesislere ve hizmetlere erişimini sağlamak için uygun tedbirleri almak.”  ödevini yüklemiştir.

 

Şayet Yasa yürürlüğe girer ise Devlet görevini ertelemiş olacaktır.Bu konuda  gerekçe ne olacaktır.Kamuoyu  yapılanları ve yapılmayanları görebilecek midir.Bilinmez…

 

Yasal düzenlemelere bakıldığında 572 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile de Devlet 1997 yılında İmar Kanununda değişiklik yapmıştı.Bu Yasa’da da Kamu Kullanım alanlarına ve konutlara engellilerin erişimine uygun olması durumunda Ruhsat verilebileceği hükme bağlanmıştı.Bu Yasanın Yürürlük tarihi dikkate alındığında, Engellilerin Erişebilirliğine ilişkin düzenlemelerin 15 yıllık geçmişi olduğunu görüyoruz.

 

İlgililere sormak gerekiyor..Kamu Kurum ve Kuruluşları 15 Yılda yapamadıklarınızı 3 Yıl’ da mı yapacaksınız.? Ülkemizde 81 il, 923 ilçe ve buna bağlı Belde Belediyeleri ile 16 Büyük Şehir Belediyesi bulunmaktadır.Konuyla ilgili  2008 Yılından bugüne Bütçelerinizde  ne kadar ödenek ayırdınız?.Yasal görevinizi yerine getirmek istediğinizde hangi engellerle karşılaştınız?.Kaç toplu taşıma aracınız  engelliler için düzenlendi?.Konuyla ilgili Projeleriniz var mı? Var ise, Projeleriniz hangi aşamadadır?.   

 

Engellilerin toplum içindeki durumlarını anlayabilmek için anneniz,babanız,çocuklarınız, yakın akrabalarınız veya arkadaşınızın Engelli olması gerekmemektedir.TBMM’ne büyük bir sorumluluk düşmektedir.Engellilerle ilgili  Yasal hükümlerin yerine getirilmesi, İnsan Hakları ile ilgili sorumluluktur..

 

Sevgiyle,Sağlıklı Kalınız.   

 

 

[email protected]