1 Eylül 2012-31 Ağustos 2013 tarihleri arasında yüzde 11 zam uygulanacak olan ve bu ücretin toplamını 45 gün içerisinde alınacağını duyuran Türk Metal Sendikası Ereğli Şube Başkanı Yusuf Ziya Odabaş, “Güzel bir sözleşme oldu” dedi.

 

Türk Metal Sendikası, 4 bin 800 çalışanı ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR)  yönetimiyle anlaşma sağlamasının ardından sözleşme görüşmelerinin içeriği Türk Metal Sendikası Ereğli Şubesinde, Erdemir işçisine Sendika Şube Başkanı Yusuf Ziya Odabaş tarafından anlatıldı.

 

BİR TARAFTA SÖZLEŞME DİĞER TARAFTA İŞ KAZASI

Sözleşmeyle 1 Eylül 2012 ile 31 Ağustos 2013'te çalışanlara yüzde 11 zam uygulanacağını aynı dönemler için sosyal yardımlarda da yüzde 15 iyileştirme sağlandığı ifade eden Sendika Şube Başkanı Odabaş açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Toplu sözleşme görüşmeleri güzel oldu ama bir çalışan, emekçi arkadaşımız iş kazasında yaşamını yitirdi. Hepimizin başı sağ olsun. Bugün imzalamış olduğumuz toplu sözleşme tüm çalışanlara, Ereğli halkına ve Erdemir’e hayırlı olsun. Geçtiğimiz Salı gününden beri Ankara’da 3 gün oturum yaptık. Toplu iş sözleşmesinin birinci yılını yüzde 11 zam oranı ile kapattık. Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’a ve sendikamız yöneticilerine teşekkür ediyorum.

 

ERDEMİR ALTIN VERMEYE DEVAM EDECEK

İdari konuların çoğunu işçimizin istediği şekilde hazırladık. Kuruluş yıldönümünde şirket altın vermeyip para vereyim diye bir düşüncesi vardı, biz altın olması konusunda ısrar ettik ve bu isteği kabul ettiler. İşe alma ve deneme süresi vardı, deneme süresinde şirket 4 ay deneyelim düşüncesindeydi biz bunu kabul etmedik 2 ay olarak kabul edildi. İşe giriş ücretini eski sisteme çevirdik. Yaşamını yitiren işçilerin cenaze ile defin aracını şirket yönetimi karşılayacak. Askerlik maddesinde de işe girmede sıkıntı vardı, bizim istediğimiz şekilde revire ettik. Askere giden arkadaşımız 2 ay içinde geri döndüğünde yüz kızartıcı suç işlemediyse iş başı verilir maddesi kabul edildi.

 

2 TON KÖMÜR PARASI ÖDENECEK

İşçi arkadaşlarımız yakacağı para olarak alacaklar. Haziran’ın ilk çeyreğinde TTK’nın 2 ton kömür bedeli net olarak ödenir diyoruz. Parasını biz aldık, hiçbir hak kaybınız yok. Toplamda bütün alınan haklarda yüzde 15 zam alınmıştır, toplu sözleşmeden ve sosyal haklardan doğan farkları 45 gün içerisinde alacaksınız. Ben işçimize kazancın hayırlı olmasını temenni ediyorum”

Erdemir işçisi Sendika Şube Yöneticilerine teşekkür etti zaman zaman slogan atarak destek verdi.