30 Ağustos Zafer Bayram törenlerinin ardından, Kutay Pastanesi’nin önünde sabah çayı içiyorduk ki, İktidarın ilçe Başkanı Fatih Çakır “geçiyorken uğradım” dercesine masamıza geldi ve herkes ile tokalaşırken, CHP’li masa dostlarıma “işte görün akıllı siyasetçiyi, merhaba demeden geçmiyor” diye sataştım.

Sataşma bir tarafa işin özünde büyük bir gerçeği ifade ettiğime inanarak söyledim bu sözü.

Sözüm ona “halkçılığı” kimseye bırakmayanların “Merhaba deme özürlüler” olarak  yaptığı siyaset hep halk tarafından “burnu büyükler” olarak görülmedi mi?

Ve böyle güdük kalınmadı mı?

Bu anlayış ile varoşlar kaybedilmedi mi?

İşçi, memur, gençlikten uzaklaşılmadı mı?

Neyse sataşmamızı da tadında bırakıp masaya geri dönelim…

 

**

 

Fatih Çakır’ı bulmuşken bir iki şey sormadan geçilir mi?

Tabi ki ilk konu Gülüç’te el konulan Fatih Koleji’nin İmam Hatip’e devir edilmesi oldu. Çakır binaların sadece imam hatip olmayacağını teferruatıyla anlatırken, Bülent Ecevit Üniversitesi’ne devir edilen eski Devlet Hastanesi binalarının yakın bir zamanda yıkılacağını ve inşaatlara başlanacağını açıkladı. Ve bu alanda Erdemir’in de Metalurji Fakültesini kurmaya hazır olduğunu belirtirken, “Yeni oluşacak Erdemir yönetimi yüzünü daha çok Ereğli’ye dönecek” dedi.

Erdemir’in daha önce söz verdiği Bekar lojmanları ile Eğitim Müdürlüğü’ne devir etme girişimini Üniversitenin kabul etmediğini de açıkladı Fatih Çakır.

Yani?

Şu anki Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı iken Ereğli’ye geldiğinde açıkladığı “Erdemir Metalurji Fakültesi Kuracak” müjdesinin içini dolduran Bekar lojmanları ve Eğitim Müdürlüğü binaları ve alanını istemeyen Üniversite imiş!

Şok.. şok… şok…

Üniversitenin gerekçesi de, Çakır’ın ifadesine göre; eğitim kurumlarının dağınık olması.

Ama…

Erdemir yönetimi yeniden oluştuğunda bu binalar bir meslek lisesi açılması için değerlendirilebilir.

İnşallah.

Kazanan elbette ki Ereğli olur.

Olmalı da…

 

Kırmacı’daki Eğitim Vadisi’ne yapılması planlanan Turizm Otelcilik Lisesi’nin geçici olarak eğitim verdiği Kadri Yılmaz lisesinden göç edeceğini de söyledi. Çakır, “Turizm Otelcilik Lisesi geçici olarak Kepez’e gidecek, Kırmacı’daki binası yapıldığında da buraya geçecek.” Dedi.

Acaba?

Bir dönem sonra ilçe başkanlığını bırakacağını da satır arasına sıkıştıran Fatih Çakır, Ereğli lisesi binası ile ilgili  yapılacak değerlendirmeler sonrasında (yıkılıp yeniden yapılma dahil) bir karara varıldıktan sonra somut adım atılacağını kaydetti.

Kısa zaman içine çok şey sığdırdığımız bu dakikalarda Ereğli’yi konuştuk.

Konuşabildik.

 

Konuşmak korkulacak bir şey değil.

Bu kent konuşamadığı için ayaklarındaki prangaları çıkaramıyor.

Ortak akılda buluşamama kadar aptalca bir durum söz konusu olabilir mi?

Herkes  Ereğli’yi çok sevdiğini ve çözüm önerileri olduğunu anlatıp duruyor ama bir masa etrafında konuşma kültürünün yerinde yeller esiyor.

Neden?

Neden konuşamaz insanlar?

Neden konuşma ve tartışma adabında buluşamaz?

Çok mu zor?

Konuştuk işte Fatih Çakır ile.

İyi de oldu.

Görüşlerimizi söyledik en azından.

Ereğli batmadı, yıkılmadı, gitmedi bir yere iki kelam ile.