Uzay ile ilgili bilgilerin insanların dikkatini çektiğini, Türkiye'den ise uzaya henüz kimsenin gidemediğini belirten Prof.Dr.Derman,  öğrencilerin de sorularını yanıtladı.
 

Karadeniz Ereğli sahilinde kurulan "Geleceğin Teknolojisi ile Randevumuz Var" temalı Bilim Şenliği etkinliğinde konuşan Türkiye'de astronomi biliminin önde gelen isimlerinden Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü eski öğretim üyesi Prof. Dr. Derman, uzay ile ilgili gelişmelerin insanlar tarafından yakından takip edildiğini belirtti.

 

EN ZOR MESLEĞİ ANLATTI

Dünyada en zor mesleğin astronotluk olduğunu belirten Derman şunları söyledi: “Uzayı anlamak da seyahat etmek de çok güzeldir. Bugünlerde Uluslararası Uzay İstasyonu ikide bir üzerimizden geçiyor. Venüs kadar parlak, batıdan çıkar doğu ufkundan batar. Gün içerisinde 4 dakika kadar görebileceğiniz o Uzay İstasyonunun içerisinde 6 tane astronot yaşıyor. O astronotlar orada 6 ay çalışıyorlar ama dünyanın en zor işi astronot olmaktır. Çünkü doğru dürüst duş alamıyorsunuz, iç elbiselerinizi haftada bir değiştiriyorsunuz çünkü çamaşır makinesi yok orada. Uzayda tuvalete gitmek de çok zordur.

 

TUVALETİN MALİYETİ 25 MİLYON DOLAR

Bir tuvaletin maliyeti 25 milyon dolardır. Amerikalılar, uzay istasyonlarının içerisine tuvaleti 25 milyon dolara Ruslar’a yaptırdı. Uzaya 1 litre suyu taşımak 50 bin dolardır, çok pahalıdır. O yüzden uzaya zayıf olanları götürüyorlar. Su çıkartmak çok pahalı dolayısıyla o kadar güzel bir alet yaptılar ki uzay istasyonunun içerisine, astronotların vücudundan çıkan her türü sıvıyı tekrar arıtarak içecek su haline getiriyorlar, o aletin değeri de 250 milyon dolardır. En güzel uzay tuvaletlerini Ruslar arıtılmış suyu ise Amerikalılar yapıyor. Astronotun kıyafetinin içerisinde klima vardır sürekli soğutur. Her astronot çocuk bezi giyer çünkü uzaya çıktığında 8-10 saat çalışır”

 

1 TANE TÜRK GİDEMEDİ

Türkiye’nin uzay çalışmaları için 1 milyar dolar bütçe ayırdığını belirten Prof.Dr.Derman, “İleride kendi uydumuzu kendimiz fırlatıp yörüngeye yerleştirmemiz lazım. Daha sonra daha iyi roketler yapıp uzay aracı ile aya gitmemiz lazım, daha biz 1 tane bile Türk’ü uzaya gönderemedik ama 36 ülkenin insanı uzaya gitti. Bu işler başarmak için Nasa’nın bilgisine sahip olmamıza gerek yok bunun için gerekli bilim adamları ülkemizde bulunuyor. Bu işlemler düşünülemeyecek kadar büyük rakamlardır, bunlar için bütçemizden pay ayırmamız lazım. Hükümetimiz 1 milyar dolar ayırdı uzay çalışmaları için harcadık o parayı bir merkez kurduk yaptığımız her uyduyu test edebiliyoruz” dedi.

Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Prof.Dr.Derman’a Ereğli Belediye Başkanı Opr.Dr.Hüseyin Uysal tarafından çeşitli hediyeler verildi. Amfi tiyatroda bir engelle çocuk dengesini kaybederek düştü. Gözyaşlarına boğulan genç kızı Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal’ın eşi Sevim Uysal teselli etmeye çalıştı.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)