Kdz.Ereğli'de iftar vakitleri, geleneksel Ramazan topu yerine ses bombasıyla duyuruluyor. Ereğli Belediyesi Zabıta Müdürlüğünde görevli personel, Seyit Nasrullah Efendi Türbesi'nde dua ettikten sonra 114 bin 300 nüfuslu kentte ses bombasını ateşliyor.

 

Kdz.Ereğli'de 1880 yılından beri geleneksel olarak kullanılan ramazan topunun yerini son yıllarda ses bombaları aldı.

 

TÜRBEDE ÖNCE DUA

Müftü Mahallesi Göztepe mevkisinde, Ereğli Belediyesi'nde görevli zabıtalar Karadeniz'de denizcilerin ve fenercilerin ilk piri olarak bilinen Şeyh Seyyid Nasrullah Hazretleri ve halifelerinin yatırlarının bulunduğu 'Hacı Baba Türbesi'nde önce dua ediyor ve ardından da ses bombalarını ateşliyor.

 

DEV TÜRK BAYRAĞI

Yaklaşık 40 metre uzunluğundaki direkte eni 9, yüksekliği 7 metre olan dev Türk Bayrağı da dalgalanan Göztepe'de atılan ses bombalarının ardından 114 bin 300 nüfuslu kentte iftarlar açılıyor.

 

1880 YILINDAN BU YANA

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, yaptığı açıklamasında, 1880 yılında kurulan belediyenin aynı tarihten itibaren kente hakim yerden atılan ses bombasının kent merkezinin yanı sıra çevre belde ve köylerde de duyulduğunu söyledi.

 

"BİR GELENEĞİ YAŞATIYORUZ"

Gelenek haline gelen bu uygulamayla iftarını top sesiyle açmak isteyen vatandaşların iftar saatini heyecanla beklediklerini de anlatan Uysal şu ifadelere yer verdi:

"Yaklaşık 136 yıldır bir geleneği devam ettiriyoruz. Belediyemizde görevli zabıta ekipleri Karadeniz'de denizcilerin ve fenercilerin ilk piri olarak bilinen Şeyh Seyyid Nasrullah Hazretleri ve halifelerinin yatırlarının bulunduğu Hacı Baba Türbesi'nde dua ediyor ardından da dev Türk bayrağının da bulunduğu alandan ses bombasını ateşliyor. Bir geleneği yaşatmanın mutluluğu içerisindeyiz"

 

İFTAR PROGRAMINA YOĞUN KATILIM

Ereğli Belediyesi ilk iftar nedeniyle Yaşlılar ve Gençler Evinde yaklaşık bin 500 kişinin katılımı ile iftar programı düzenlendi. Programa ilçedeki sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra, şehit aileleri, gazi ve gazi yakınları ile çok sayıda davetli katıldı.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)