Protokol kapsamında, profesyonel hasta bakıcı adayları arasından seçilen on kişiye Avrupa Birliği standartlarında eğitim veriliyor.  Sağlıklı Toplum Derneği Başkanı Serpil Keskin, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme ve Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile imzaladıkları protokol kapsamında, hasta bakıcı eğitimlerinin geçen hafta başladığını söyledi.  İlk etapla uygun yeterliliğe sahip 10 adayın, Bayrampaşa Tuna Mesleki ve Teknik Eğitim Okulu'nda eğitime alındığını belirten Keskin, adaylara 1800 saatin üzerinde Avrupa Birliği standartlarında uygulamalı ve teorik ders vereceklerini hatırlattı. 

 

ZONGULDAK’TA LİSTEDE

Keskin, 1 Temmuz - 25 Ağustos tarihleri arasında ön kayıtların alınacağını belirterek 28 Eylül'den itibaren ise başta İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Gaziantep, Diyarbakır, Batman, Antalya, Zonguldak, Bartın, Trabzon, Samsun, Afyonkarahisar ve Tekirdağ olmak üzere eğitimlerin kademeli olarak yaygın hale getirileceğini kaydetti. Hasta bakıcılığın bir meslek olması gerektiğini vurgulayan ve bir meslek olabilmesi için de gerekli çalışmalara başladıklarını dile getiren Keskin, "Toplumda hasta ve yaşlı bakıcılarına çok ihtiyaç olduğunu gördük. Eğitimsiz hasta bakıcılar dolayısıyla doktorların da ciddi sıkıntılar yaşadığını fark ettik" dedi. 

 

2 BİN LİRAYA KADAR MAAŞ

Eğitimin ardından başarılı olan adayların dünyanın her yerinde mesleklerini sürdürebilecek donanıma sahip olacaklarını ifade eden Keskin, "Eğitim, hasta bakıcılıkta ilk Avrupa Birliği çalışması. Eğitimde başarılı olan adaylarımızı 1500 - 2 bin lira maaşlarla işe yerleştireceğiz. Hasta bakıcılarımızı, iş güvenliği, işe adaptasyon ve hastanın daha iyi bakımı için, takip ve kontrol de edeceğiz" diye konuştu.  Yaklaşık 1 milyon hasta bakıcıya ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Keskin, Türkiye'nin bu konuda Avrupa Birliği normlarının gerisinde olduğunu belirtti. 

 

MEVCUT BAKICILAR YETERSİZ

Hasta ve yaşlı bakıcı adaylarına eğitim veren Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi acil tıp uzmanı doktor Mehmet Ali Topal, mevcut hasta ve yaşlı bakıcılarının çoğunun eğitimsiz olduğunu vurguladı. Adaylara verdikleri nitelikli eğitimin ardından, başarılı olanların rahatlıkla yaşlı ve hasta bakımı yapabileceğini anlatan Topal, "Eğitimli ile eğitimsiz bir hasta bakıcı arasında çok büyük farklar var. Eğitimli bir hasta bakıcı hastanın, hastanenin ve toplumun kalitesini de artırır" dedi. 

 

DAHA DA BAŞARILI OLABİLME İMKANI

Bir çocuk annesi, ev hanımı Ayşe Önal da (35)  akrabalarından birçoğunun zaman zaman hastanede yatmasından dolayısıyla bu eğitime katılma kararı aldığını söyledi.  Önal, kursta doğru bildiği birçok yanlışı öğrendiğini ifade ederek, bu alanda topluma faydalı olmak istediğini belirtti.  Emekli ve 56 yaşındaki Şerife Basarak ise 17 yıldır yaşlı bakımı yaptığını dile getirdi. Eğitimin verileceğini duyunca hemen başvurduğunu anlatan Basarak, kursun ardından daha bilgili ve tecrübeli bir şekilde hizmet vereceğini kaydetti.  Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hasta bakıcı olan 43 yaşındaki Serdal Demir de işini severek yaptığını, başarılı ve daha donanımlı bir hasta bakıcı olmak için bu eğitimi aldığını söyledi. 

 

(Anadolu Ajansı)