Ormanlı Beldesinde düzenlenen fabrika açılış törenine,  Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Ormanlı Belde Belediye Başkanı Bayram Başol, Zonguldak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdür Vekili Can Parim, Zonguldak BAKKA İzleme, Değerlendirme ve Raporlama Birimi Başkanı Hakkı Yavuz,  Işık Tarım'ın Genel Müdürü Mehmet Ali Işık, Alper Fındık Genel Müdürü Burhan Alper, çeşitli oda ve firma temsilcileri ve fındık üreticileri katıldı.



YÜZDE 50 DEVLET DESTEĞİ

Alper, burada yaptığı konuşmada, fındık fabrikasına 2014 yılında yüzde 50  Devlet desteği ile başladıklarını söyledi. Fabrikanın maliyeti 2 Milyon 500 Bin TL olduğunu ifade eden Alper, "Bu tesis Alper fındık adına çalışacak olup fason üretim olarak ta Işık Tarım'a fındık imal edecektir. Bu tesisimiz Ormanlı ve civarına yatırım şekli olarak  çok büyük katkıları olacaktır. Tesisimizde yaklaşık 200 işçimiz çalışmaktadır. Ormanlı halkımızın bu tesise sahip çıkmalarını istiyoruz. Sahip çıktıkları taktirde bu değirmen döner ve Beldemiz bir sanayi kuruluşuna kavuşmuş olur. Tesisin yapılmasında özelikle Belediye Başkanımızın gayretleri çoktur buradan ona sonsuz teşekkür ediyorum." diye konuştu.



“15 BİN HEKTAR ARAZİYİ YÖNLENDİRİYORUZ”

Işık Tarım Genel Müdürü Mehmet Ali Işık, “Bugün  Türkiye'nin  6 bölgesinde üretim yaparak 2 bin 500 çiftçimizle organik tarım yapıyoruz. Arazi bakımından da 15 bin hektar araziyi yönlendirmekteyiz. Bizim ana işimiz kuru meyvedir. İşimizin yüzde 75'i organik yüzde 25'i ise, konvansiyonel ürünlerdir. Bu gün 40 ülkeye, 15 Milyon dolarlık  ihracat yapıyoruz. Buradaki fındık fabrikasına hep birlikte sahip çıkalım ve bölgemizde organik tarımı geliştirelim sağlıklı ürünler üretelim." dedi.



CİDDİ ÜRETİM YAPILIYOR

Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, da Bölgemizde fındık alanında ciddi anlamda üretimler yapıldığını belirterek, “Doğu Karadeniz'in bazı illerinden başlayarak batıya doğru gelindiğinde çoğu ilimizde fındık üretimi yapılmaktadır. Kalite ve miktar olarak ciddi olarak fındık üretimi yapıyoruz. Ama fındık borsasının nerede tescil edildiğini, fındık piyasasının nerede idare edildiğini öğrendiğimizde büyük hayal kırıklığına uğruyoruz. Almanya'nın fındık ile ilgisi olmadığı halde fındığın piyasasını belirleyen bir ülke olduğunu bilmek ve duymak bizi çok üzüyor. Fındık alanında her alanda olduğu gibi ülkemiz hak ettiği yere ve saygınlığa elbette ulaşacaktır. Ulaşması için böyle fabrikalara ihtiyacımız var." ifadesini kullandı.

(Haber: Cem Sürmeneli)