Türkiye İstatistik Kurumu Zonguldak Bölge Müdürlüğü kurum tarafından hazırlanan istatistiki bilgileri açıkladı, denizlerde balıkçılığın ciddi anlamda düşüş gösterdiğini belirtti. Yapılan açıklama ise şu şekilde: Ülkemizde su ürünleri üretimi 2011 yılından bu yana azalarak, 2014 yılında 537 bin 345 ton olarak gerçekleşti. Üretimdeki düşüşün en önemli nedeninin avcılıkla yapılan üretimdeki azalma olduğu görüldü. Hamsi, sardalya ve istavrit üretiminde düşüş.

 

DÜŞÜŞ ORANLARI

Deniz ürünleri avcılığı bir önceki yıla göre yüzde 21,5 oranında azaldı. Üretimde en yüksek paya sahip olan hamsi balığı üretim miktarı 96 bin 440 tonla bir önceki yıla göre yüzde 46,3 oranında azaldı. Düşüşü dikkat çeken balıklarımızdan avlanılan sardalya üretim miktarı bir önceki yıla göre yüzde 24,4 azalarak 18 bin 77 ton, istavritin ise yüzde 42,6 azalarak 16 bin 324 ton olarak gerçekleşti.

 

YETİŞTİRİCİLİK ARTTI

2014 yılında en çok yetiştirilen tür  %48,3 ile alabalık oldu. Alabalığı levrek ve çipura izledi. 2014 yılında çipura üretiminde bir önceki yıla göre %17,3 ile önemli bir artış gerçekleşti. Ülkemiz avlanılan deniz ürünleri üretiminde Avrupa ülkeleri arasında 7.sırada. 2013 yılı avlanılan deniz ürünleri üretim rakamlarına bakıldığında, Türkiye 339 bin ton ile Avrupa ülkeleri arasında 7. sırada yer almaktadır.