Ereğli-Devrek karayolunun yapılması durumunda Ereğli-Ankara 90, Devrek-İstanbul 110, Ereğli-Karabük 45, Ereğli-Bartın 30, Ereğli-Devrek 92 kilometre kısalacağı belirtilirken Armutlucuma ve Civar Köyleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Akyol, “Ulaşımın zor olmasından dolayı Erdemir, TTK ve diğer şirketlerde çalışan insanlarımızın işçi servisi bulunmadığından dolayı köylerimiz şehir merkezlerine çok ciddi göç vermiştir. 13 Köyümüzde bulunan okullar tek merkezde toplanmış olup aynı zamanda sağlık ocağımızda kapanmıştır. Bu yolda hastaneye yetiştiremeyip kaybettiğimiz onlarca insanımız rahmetli olmuştur”

 

 

Armutlucuma ve Civar Köyleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, yıllardır tamamlanamayan Ereğli-Devrek karayolunun tamamlanamamasını eleştirdi, bölgenin yaşadığı sorunlara dikkati çekti. Armutlucuma’da düzenlenen siyasiler, sivil toplum kuruluşları, meslek odalarının yanı sıra çok sayıda bölge halkının katıldığı halk toplantısında, Ereğli-Devrek karayolu ve bölgenin geleceğinin masaya yatırılmasının planlandığı belirtildi.

 

“35 BİN İMZA BAKANA TESLİM EDİLDİ”

Ereğli-Devrek karayolunun 1930’lu yıllarda at arabası yolu olarak genişletildiğini, 1970’li yıllarda ise araç yolu olarak kullanılmaya başlandığı hatırlatılan bilgilendirmede, “Bu yol 2003 yılında programa alınmış, ihalesi yapılmış bugüne kadar ancak 4/1’lik kısmı bitmiştir. Bu yol ile ilgili 2008 yılında şu anda kapanan Öğberler ve Güneşli Belediye Başkanı Ereğli-Devrek Muhtarlar Derneği Başkanları ve 68 köy muhtarı Ankara’ya gitmişleridir. Yine bu yol ile ilgili 2012 yılında başta Türk Metal Sendikası Ereğli Şubesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Muhtarlar Derneği Başkanları öncülüğünde 35 bin imza toplanarak Ulaştırma Bakanına teslim edilmiştir.

 

YOLLARDA CİDDİ KISALMA YAŞANIYOR

Ereğli-Devrek yolu köy grup yolu olmayıp iki ilçeyi birbirine bağlayan karayoludur. Bu yolu 1 belde 72 köy kullanmakta, 45 bin vatandaşımız faydalanmaktadır. Bu yol yapıldığında gidiş gelişlerde Ereğli-Ankara 90, Devrek-İstanbul 110, Ereğli-Karabük 45, Ereğli-Bartın 30, Ereğli-Devrek 92 kilometre kısalacaktır” denildi.

 

KÖYLER GÖÇ VERDİ, VATANDAŞ MAĞDUR

Dernek Başkanı Şenol Akyol ise geçtiğimiz dönemde de yol sorununa dikkati çekmek için köylülerin eylem yaptığını bu gerçekleştirilen programların siyasi bir etkinlik olmadığını belirtti. Bölge halkının bu yol güzergahının tamamlanmasını beklediğini belirten Akyol, “Bu bölgede oturan bölge halkımız Ereğli’ye 3,5 -4 saatte gidip gelmektedir. Birçok vatandaşımız işlerini yarıda bırakıp geri dönmek zorunda kalmaktadırlar. Ulaşımın zor olmasından dolayı Erdemir, TTK ve diğer şirketlerde çalışan insanlarımızın işçi servisi bulunmadığından dolayı köylerimiz şehir merkezlerine çok ciddi göç vermiştir.

 

TABUTA SARILACAK GENÇ KALMADI

Köylerimizde mezar kazacak, tabuta sarılacak genç kalmamıştır. Bundan dolayı 13 köyümüzde bulunan okullar tek merkezde toplanmış olup aynı zamanda sağlık ocağımızda kapanmıştır. Bu yolda hastaneye yetiştiremeyip kaybettiğimiz onlarca insanımız rahmetli olmuştur ve bu sorun hala devam etmektedir. Bölgemizde hayvancılık ve tarımsal faaliyetler durmuş olup arazilerimiz atıl durumdadır. Ereğli bölgesinde en iyi Osmanlı Çileği Sakallar köyümüzde yetiştiriliyordu. Yetiştiricilerimizin çeşitli yarışmalarda 1cilik ödülleri bulunmaktadır.

 

SÜLÜK GÖLÜMÜZ TURİZM BEKLİYOR

Bu yolun yapılması durumunda bölgemizde turizme açılmayı bekleyen Kayalıdere ve Çaylıoğlu şelaleri, Meşhur Kızlar Deresi Piknik Alanı, Öğberler’de bulunan damar hastalıkları başta olmak üzere Varis, sedef, romatizma gibi hastalıklara  şifa kaynağı olan sülük gölümüz bakir bir şekilde turizme açılmayı beklemektedir. Yine Bölgemiz zenginliklerinden Sakallar, Babadağı, Aydın Köyü, Saka ve Kabakoz mahallelerinde İskenderli ve Aşağı Kayalıdere arasında  buluna Dikmen Tepesinde atıl vaziyette bekleyen manganez  yatakları ülke ekonomisine kazandırılmayı bekliyor. Gurbetten gelecek olan hemşerilerimiz ile Sıla-i Rahim düşüncelerini sırf bu yol yüzünden ertelemekte, anne-babalar evlatlarına, nineler ve dedeler torunlarına hasret kalmaktadır.

 

“MERHUMLARIN BAŞUÇLARI BOŞ KALDI”

Mezarda yatan merhumlarımızın başuçları boş kalmaktadır. Bizim bugün burada siyasi bir amacımız olmayıp tek amacımız bölge sorunlarını siyasiler ve kamuoyu ile paylaşıp buraya gelen siyasilerden sorunlarımıza katkı sunmalarını bekliyoruz. Bölgemiz dışındaki sorunlara ve çözüm önerileri dışına çıkılmasının uygun olmadığını düşünüyoruz. Şimdi soruyorum bu yolun yapılmasını istemek insan olmanın bir gereği değil midir? Ve bu sorunları gidermek, insanları birbirlerine kavuşturmak yol medeniyettir diyen büyüklerimizin görevi değil midir?”

 

(Haber Merkezi)