Kaçak kömür ocaklarının bölgenin bir gerçeği olduğunu hatırlatan GMİS Genel Başkana Alabaş, kaçak maden ocağında yaşamını yitiren maden işçisinin TTK’da işçi olarak çalıştığını ve yıllık iznini geçirdiğini açıkladı.

 

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, son dönemlerde kaçak kömür ocaklarında yaşamını yitiren maden işçilerinin sayısındaki artışa dikkat çekerek, “Üzüntü ile söylemek gerekirse kaçak ocaklar bölgemizin gerçeği haline geldi, bölge insanının yapabildiği tek iş madenciliktir” sözleri ile konuştu.

 

“BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUM”

Alabaş, Gelik beldesi Ayiçi mevkisinde kaçak işletildiği iddia edilen maden ocağında henüz belirlenemeyen nedenle meydana gelen göçükte hayatını kaybeden Naci Güledağı'nın (42) yaşamını yitirmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tahlisiye ekiplerinin söz konusu yere intikal ettiğini ifade eden Alabaş, "Ekipler maden ocağında mahsur kalan işçiyi kurtarma çalışmaları gerçekleştirdi. Ancak yer altından işçi arkadaşımızın cesedi çıkartıldı. GMİS olarak madencimize Allah'tan rahmet ve yakınlarını başsağlığı diliyorum” dedi.

 

“TTK VE ÖZEL İŞLETMELER VAR”

Bir madencinin daha iş kazasında yaşamını yitirmesinin üzüntüsünü yaşadıklarını anlatan Alabaş, şunları kaydetti: "Maalesef kaçak ocaklar bölgemizin gerçeği haline geldi, bölge insanını yapabildiği tek iş madenciliktir. Kentte TTK ve özel işletmeler var. Özellikle buralarda çalışamayanlar kaçak ocaklara yöneliyor. Türkiye iş kazalarında dünyada birinci, Avrupa'da üçüncüdür. Gönül ister ki hiçbir madencinin burnu kanamasın. Bütün uyarılara rağmen iş güvenliği tedbirleri alınmadığı kaçak ocaklar çalıştırılıyor. Kaçak ocakların bölgemizin bir gerçeği olduğunu da biliyoruz. Dileğimiz bu tür kazaların bundan sonra yaşanmamasıdır. Yaşamını yitiren madenci bu ayın 11'i itibarıyla yıllık izne ayrılmış. Kurum kayıtlarında yıllık izinde gözüküyor. 12 Aralık'ta iş başı yapması beklenirken maalesef böyle bir iş kazası yaşanıyor. Naci Güledağı TTK'ya 2000 yılında iş başı yapmış, yaklaşık 13 yıllık madenci, muhtemelen işçimiz emekliliği hak etti veya hak etmeye yakın. Şu anda o konuyla ilgili net bilgimiz yok. 1993'ten itibaren sigorta girişi var. Pano ayak üretim sanatında çalışıyor”

 

“KONUŞMAK YERSİZ”

Bir gazetecinin "TTK işçisi kaçak ocakta neden çalışıyor" sorusunu ise Alabaş, "Hiç kimse ekonomik sebep olmadan, iş güvenliği ve mühendislik tedbirleri alınmayan ocakta çalışmak istemez. 13 yıllık madencilik tecrübesi olan arkadaşımızın bunu iyi biliyor olması gerekir. Muhtemelen ekonomik sebeplerde olabilir ama bunu net bilgi sahibi olmadan konuşmak yersizdir sanırım" sözleri ile yanıtladı. (Haber: Mustafa Kemal Bektaş)