Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Kdz. Ereğli Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, 10 Nisan tarihinin   “Türkiye Devletinin dini, İslam’dır.” hükmünün Anayasa’dan çıkarılışının yıldönümü olduğu hatırlatıldı.

Derneğin açıklaması aynen şöyle:

“Bu önemli dönüşüm, Cumhuriyet yönetiminin adım adım gerçekleştirdiği laikliğin Anayasa zemininde kabulü demektir. Her yıl 10 Nisan’ı “Laiklik Günü” olarak kutluyoruz. Aslında “laiklik” sözcüğü Anayasa’ya 5 Şubat 1937’de yapılan değişiklikle girmiştir.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği her yıl 10 Nisan’da eserleri ve etkinlikleriyle cumhuriyet değerlerini, özellikle laikliği, demokrasi ve insan haklarını savunan yüz akımız olan aydınlarımıza “Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü” vermeyi gelenek haline getirmiştir. Bu yıl bu ödülün onuncusunu veriyoruz.

Demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olan laiklik; devlet yönetiminde, hukukta, siyasette, ekonomide; eğitim, bilim ve sanatta din kurallarının belirleyici olmayacağını öngörür. Laiklik, hangi din ve mezhepte olursa olsun inananlar arasında ve inananlarla inanmayanlar arasında ayrımcılığa yer vermez. Bu açıdan bakılınca laiklik, din ve vicdan özgürlüğünün güvencesidir.

Laiklik aynı zamanda aklın özgürlüğüdür, yani aklın dogmalardan arındırılmasıdır.

Cumhuriyet devrimlerinin temeli olan laikliğin yıpratıldığı ve gerçek anlamını yitirdiği günümüzde topluma ve gençlerimize laikliğin anlam ve önemini anlatmak büyük önem taşıyor.

Laiklik, din ve vicdan özgürlüğüyle birlikte yaşam biçimimizdir, Cumhuriyetimizin vazgeçilmez ilkesidir.”