CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş’ın ardından bu kez aynı partinin Zonguldak Milletvekili  Şerafettin Turpcu, TBMM’de kabul ”Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine” ile ilgili değerlendirmesini e-posta ile gönderdi.  

 “AKP`den halk yararına bir teklif gelmemesine artık şaşırmıyoruz. AKP sayesinde birçok alanda, işin karını şirketlere, zararını yurttaşlara yükleyen anlayışı tanıdık. Bu anlayışın son örneği bu yasa teklifidir.” Diyerek açıklamasına başlayan Turpcu’nun iletisi şöyle:

KAYIP KAÇAĞIN YASAL DAYANAĞI YOK

Bu teklifin çok sayıda tartışmalı maddesi vardır, ancak en can alıcı yönlerinden biri, Yargıtay kararı sonucunda dağıtım şirketleri tarafından iade edilmek zorunda kalınan kayıp ve kaçak bedellerinin bu kez yasa yoluyla vatandaşa yüklenmenin yolunu açmasıdır. Yargıtay kararına rağmen dağıtım şirketleri faturalarda kayıp-kaçak bedelini 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren görünmez hale getirmişlerdi. Kayıp ve kaçak bedeli adı altında 2006-2014 yılları 33 milyar TL tahsil edildiği bilinmektedir. Bu düzenleme aslında tüketicilerden bugüne kadar yasal dayanağı olmaksızın tahsilat yapıldığını da bir kez daha doğrulamaktadır. Kayıp-kaçak bedelleri bu defa yasa zoruyla alınacak ve bugüne kadarki kayıp-kaçak bedelleri yaklaşık 36 milyon aboneye geri ödenmeyecektir. Yani AKP, halkın yararına sonuçlanan mahkeme kararlarını uygulamamak için kanun çıkarmaktadır. Yeni hükümetin ilk icraatı vatandaşa bakış açısının da bir özetidir. 21 elektrik dağıtım şirketi bünyesinde, sadece bir yıl içinde, 2013 verileriyle, 5.85 milyar TL’lik kayıp kaçak bedeli oluşmuş, bu şirketlerin toplam elektrik dağıtım bedeli ise 3.5 milyar TL’de kalmıştır.

ELEKTRİK FATURALARINA EK YÜK

Bununla birlikte dağıtım şirketlerinin yatırım harcamaları da vatandaşlarımızın faturasına yasa zoruyla yansıtılacaktır. Yasanın yürürlük tarihinden sonraki yatırım harcamaları ‘dağıtım tarifesi’ kapsamında vatandaşlarımıza ödettirilecektir. Kanun teklifinin kim için hazırlandığı, kimin yararına, kimin zararına olduğu gayet açık değil mi?

En özet haliyle, kayıp-kaçak bedellerinin iadesini engelleyecek, elektrik dağıtım firmalarının altyapı yatırım masraflarını vatandaşın karşılamasına yol açacak, elektrik faturalarına ek yük bindirecektir. Vatandaşın fatura çilesi bitmek bilmezken, AKP cepleri daha fazla yakacak bir teklifle gelmektedir. Neresinden tutsak elde kalan Elektrik Piyasası Kanun Teklifi ile 36 milyon abonenin elektrik faturalarındaki yüklerin katlanmasının yolu açılmaktadır. Hukuksuzluğu yasal zemine oturtmak için kanun teklifi veren, vatandaşın cebine göz diken bu teklife evet oyu veren milletvekilleri bunu halka nasıl anlatacak merak ediyoruz.”