Öğrenci değişim projesi kapsamında Ereğli’ye gelen Türk Eğitim Derneği (TED) Kdz.Ereğli Koleji’nde 1 yıldır eğitim gören Alman öğrenci Jacky Szilagyi (16) yaklaşık 3 ay önce katıldığı bir programda görerek hayran kaldığı bağlamayı özel aldığı ders ile 2 ayda çalmayı öğrendi. Türkçe türkü söyleyen, Antalya’da Rotary Kulübü’nün düzenlediği bölge toplantısında sahne bile alan Alman öğrenci Szilagyi, Türk kültürüne büyük ilgi duyduğunu belirtti.

 

“BAŞARACAĞIMA PEK İNANMADILAR”

Jacky Szilagyi, yaptığı açıklamada, Türk kültürüne büyük ilgi duyduğunu, bağlamanın sesine de ilk duyduğunda hayran olduğunu söyledi. Bağlama çalmak istediğini söylediği sınıf arkadaşlarının çok şaşırdığını belirten Szilagyi, "Benim başarılı olacağıma pek inanmadılar. İki aylık eğitim sonunda temel olarak bağlamayı öğrendim. Şu anda bir türküyü tamamen çalıp söyleyebiliyorum. Yeni türküler öğrenmeye çalışıyorum" dedi.

 

“BAĞLAMAYA SEVDALANDIM”

Szilagyi, Ereğli Rotary Kulübünün misafiri olarak Antalya'da bir davete katıldığını, orada da sahneye çıkarak "Muallim" türküsünü hem çalıp hem de söylediğini dile getirdi.  Sınıf arkadaşları ve misafir olarak kaldığı Rotary Kulübü Dönem Başkanı Mustafa Gür’ün evinde Türkçe konuşmayı öğrendiğini Türk kültür ve yaşantısına çok alıştığını belirten Szilagyi, “Türkiye’yi çok sevdim, çok özleyeceğim, arkadaşlarımı ve bu kültürü çok özleyeceğim. Örneğin Almanya’da çok çay içmeyiz ama burada bir çay var, çok farklı. Bardak, çay aldım giderken götüreceğim. Burada kaldığım süre içerisinde kız kardeşim buraya geldi ben ona Türk kahvesi yaptım ancak o sevmedi” dedi.

 

“ONU GÖRÜNCE FİKRİM DEĞİŞTİ”

TED Koleji Okulu Görevlilerinden Şeref Ünal, Alman öğrenciye bağlama kursu vermekten mutluluk duyduğunu da belirterek şunları söyledi: “Evinde kaldığı Mustafa Gür benden, ‘bağlama çalmasını çok istiyor, bizim kültürümüzü bir şekilde öğrenmek istiyor, öğretir misin?’ diye rica etti. Ben de kendisine zor olduğunu söyledim ama Szilagyi’yi görünce bu fikrim değişti, kulağında ritim olgusu var. ‘Ne dinliyorsun?’ diye sorduğumda bana, ‘Rock’ dinliyorum dedi kaldı ki Türk Halk Müziği ile bu çok farklı. 1 Hafta boyunca okulun salonlarında yürüyerek ritim tutmaya çalıştık. Bunu nota üzerinde çözdük. Ben onu vuruşlar şeklinde işleye işleye bölüm bölüm bir Türkü öğrettim. Benim bağlamam var ona veriyordum akşam evinde bile bağlama çalıyordu, bence kültürler arası bir köprü olarak değerlendiriyorum”

Önümüzdeki hafta Almanya’ya dönecek olan Szilagyi, oradaki ailesi ve arkadaşlarına ise bağlama çalarak Türk kültürünü tanıtmaya devam edecek. Szilagyi, kendisini Ereğli'de misafir eden Mustafa Gür ve ailesi olmak üzere TED Kdz.Ereğli Koleji yöneticilerine, eğitimcilerine ve öğrencilerine teşekkür etti.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)