CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, darbe girişimi sonrası yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

15 Temmuz akşamı yaşanan darbe girişi sonrasında siyaset ile toplumun, birlik ve dayanışma görüntülerinin ülkenin geleceği açısından çok önemli olduğunu söyleyen Milletvekili Turpcu,  AKP Genel Merkezi’ne Mustafa Kemal Atatürk posteri asılmasından da memnuniyet duyduğunu belirtti.

 

Turpcu açıklamasında şunları ifade etti:

“İktidar ve muhalefet olmak üzere darbe girişimi karşısında yaşanan kenetlenme ülkenin geleceğini yeniden inşaa etme adına çok önemlidir.  Cumhuriyetin kuruluş sürecinde bugünleri görerek hareket etmiş ve gelecek nesilleri uyarmış olan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dev posterinin ilk kez AKP’nin genel merkezine asılmış olmasından dolayı mutluluk duyuyoruz. Parti yönetiminin ve partililerin bu yaklaşımı bizleri sevindirdi.

 

"Bugünlere gelmemizi sağlayan zaten en önemli değerimiz Atatürk’tür"

Bir araya geleceğimiz ve gelmemiz gereken konular söz konusu olduğunda, ulusal birliğimiz söz konusu olduğunda Atatürk’ün göstermiş olduğu yoldan ilerlemek zorundayız. Bizim ortak değerimiz ve bugünlere gelmemizi sağlayan zaten en önemli değerimiz Mustafa Kemal Atatürk’tür. Birlikte, saygılı, demokratik, insan haklarını benimsemiş ve geleceğe umutla bakan bir Türkiye görmek istiyoruz. Farklılıklarımızı değil, ortak paydalarımızı konuşmak istiyoruz. Cumhuriyetimizin temel değerleri ulusal birliğimizin çimentosudur.

 

 "Bir musibet bin nasihatten iyidir"

Bir musibet bin nasihatten iyidir. Bunu bir kez daha gördük. Ulusal birlik ve kardeşlik temellerinin yeniden sağlam bir şekilde atılması adına büyük bir fırsat doğmuştur. Darbe karşısında sağlanan kenetlenmeyle ülkemiz için çok tehlikeli olan fay hatlarının kırılması sağlanmıştır. Aynı fay hatlarının yeniden yaratılmaması, güçlendirilmemesi için gereken dersler çıkarılmalıdır. Bu nedenle AKP’lilerin yeni dönemi daha iyi algılamalarını bekliyoruz. Bundan sonraki süreçte karşımıza çıkacak tehlikeler karşısında Cumhuriyetin temel ilkelerine sadık kalınması gerekmektedir. Yani fabrika ayarlarına geri dönmek zorundayız.

 

“Ortaya çıkan kenetlenme görüntüsü gelecek için ümitlendirmektedir”

Bundan sonraki süreçte AKP’den beklenen darbeyi engellemenin asli unsurları olan muhalefetle, toplumun farklı kesimleriyle ve basınla demokratik bir platformda uzlaşma yollarını aramasıdır.  Yaşanan tüm siyasi polemiklerin ötesinde ortaya çıkan dayanışma ve kenetlenme görüntüsü bizleri gelecek için daha fazla ümitlendirmektedir, bu nedenle eski hırçın çizgilerinde ısrar etmeyeceklerini düşünüyoruz. Çünkü bu yol ve üslubun, ülkeyi hangi noktaya getirdiği ortadadır.

 

“Yeni görevlendirmeler liyakata göre yapılmalıdır”

İktidarın bundan sonra yapması gereken, hasar tespiti yaptıktan sonra ne olursa olsun daha fazla demokrasi için kararlılık ve hukukun üstünlüğü ilkesinden taviz verilmemesidir. Akşam yatıp sabah sürprizlerle uyanmamak için yargı, emniyet, askeriye başta olmak üzere tüm kurumlarda atamaların, görevlendirmelerin tarikat veya başka olgulara göre değil liyakata göre yapılması gerekmektedir.”