Valilik önündeki törene 3. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Birol Şimşek, Vali Yardımcısı Hüseyin Ergi, Zonguldak Belediye Başkanvekili Mehmet İzzet Türkçelik, Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz, İl Emniyet Müdürü Osman Ak ile CHP milletvekilleri Metin Lütfi Baydar ve Lale Karabıyık katıldı.

Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Türkçelik, burada yaptığı konuşmada, cumhuriyetin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kente gelişinin 84. yıl dönümünü kutlamanın coşkusunu yaşadıklarını söyledi.

Atatürk'ün yurt gezilerine büyük önem verdiğini belirten Türkçelik, şöyle konuştu:

"Milli Mücadele'de başarıya ulaşmanın, zaferden sonra ileri, modern bir Türkiye yaratmanın fikri yapısı üzerinde, Atatürk'ün yurt gezilerinin etkisi şüphesiz büyük olmuştur. Bu nedenle, 26 Ağustos 1931 tarihinde 'Ertuğrul' yatıyla Zonguldak'a gelen ve halkın coşkun sevgi gösterileriyle karşılanan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, maden ocaklarının işleyişini ve çalışmalarını yerinde incelemek üzere Üzülmez bölgesini ziyaret etmiştir. Maden ocaklarında çalışan işçilerin sosyal güvencelerinin artırılması, çalışma koşullarını iyileştirilerek denetim altına alınması, ilk işçi haklarını koruyan teklifin kanunlaşarak yürürlüğe girmesi gibi yapılan yeniliğin ardından, yabancıların da havzadan çekilmek zorunda kalmasıyla maden ocaklarımız tamamen millileştirilmiştir."

Okunan şiirlerin ardından Şimşek, Ergi ve Türkçelik, Atatürk'ün kente ilk ayak bastığı Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesine ait lokalin yanındaki iskeleden denize karanfil bıraktı.

Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı ekipleri de botla getirdikleri Türk bayrağını protokoldekilere teslim etti.