Karadeniz Ereğli'ye bağlı Dedeler Köyü merkezinde Kenan Okur ahırına girdiğinde doğum yapan ineğin yanındaki buzağı almaya çalıştığında iki ayaklı olduğunu görünce büyük şok yaşadı.

 

"BAKTIM AYAKLAR YOK"

Yıllardır hayvan beslediğini ve ilk kez böyle bir olay ile karşı karşıya kaldığını anlatan Okur, yaptığı açıklamasında şunları söyledi: "Kendiliğinden hayvan doğumunu yapmış. Ben bunu, 'dana mı düve mi?' diye bakmak istedim. Ayaklarından kaldırmak istedim. Baktım ayaklar yok. Biz de şaşırdık şok olduk. Veterineri aradık hemen. Biz bu zamana kadar böyle birşey ne duyduk ne gördük"

 

BİBERON İLE BESLİYORLAR

1 Gün önce dünyaya gelen yavruyu biberon ile beslemeye çalıştıklarını anlatan Okur, "Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Yaşatabildiğim kadar yaşatmak istiyorum ama veterinerin dediği muhtemelen kestireceğiz. Üzücü bir olay ama ne yapalım? Bu şekilde yaşaması zor deniliyor. Annesi doğduğunda tüm annelerin yaptığı gibi yavrusunu yaladı" dedi.

 

AKABENE İSİMLİ HASTALIK

Veteriner Hüseyin Demircan ise iki ayaklı hayvanın doğmasından dolayı şaşkınlık yaşadıklarını belirterek, "Bölgemizde hayvanlardaki sakat doğum oranı yüzde 20-25 civarında. Yani 10 hayvandan 2 veya 3'ü sakat doğuyor. Bunun nedeni ise akabene ismi verilen hastalık. Bu hastalık ırmağa yakın köylerdeki hayvanlarda daha fazla görülüyor. Gelişimini tamamlayamayan buzağı anne karnında ölüyor veya doğduğunda ise sakat doğuyor.

 

İLGİNÇ BİR DOĞUM OLAYI

İlginç bir doğum olayı diyebiliriz. Biz hayvan sahibine tedavi ile ilgili bilgilendirme yaptık. Yok yoğun bir tedavi uygulanması gerekiyor. Buzağı gün geçtikçe kilo alacağı için yatalak yaraları oluşacak ve hayvan böylelikle daha fazla acı çekmeye başlayacak. Sonuçta kararı hayvan sahibi verecek" ifadelerine yer verdi.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)