Osman Balamir, koltukta oturan bir başkan olmayacağını söylerken “Biz Amelebirliği’nin parasını belli bir noktada kullanıyoruz. Bunları daha iyi noktalara taşımalıyız” dedi.

 

** TTK Armutçuk Müessesesi’nin eski Müdürlerinden bir dönem Erdemir eski Genel Müdürü Oğuz Özgen’in danışmanlığını da yapan Osman Balamir, yeni atandığı  Amelebirliği Başkanlığı görevine Ramazan Bayramı sonrasında başlayacağını açıkladı.

Gazetemiz Haber Merkezini ziyaret eden Osman Balamir,   gazetemiz muhabirlerinden Eyüp Bektaş’a görüşlerini Anlattı. Balamir,  Kandilli’den Amasra’ya kadar tüm  bölgeyi inceleyip yeni projeler üretmek için çaba göstereceğini söylerken kamuoyunun önerilerini ve işçilerin görüşlerini de alacaklarını belirtti.

Koltukta oturan başkan olmayacağına dikkat çeken Balamir, Amelebirliği’nin isminin bile değiştirilebileceğine dikkat çekerken, sorulara şu yanıtları verdi:


“HASAN GİTTİ OSMAN GELDİ NE DEĞİŞECEK?”

Soru: Amelebirliğine Ereğli’den Sait Armangüneşi, Hasan Yılmaz şimdi Osman Balamir geliyor.  Affedersiniz ama ne katkısı var?  Tamam işçilere var, ikraz veriyor değişik yardımlar yapıyor eğitim yardımı yapıyor ama. Amelebirliği’nin çok büyük gücü olması var iken, Zonguldak, il ekonomisine katkısı ne? Siz gelince ne değişecek? Hasan gitti, Osman geldi. Osman gitti, Mehmet geldinin bir anlamı var mı?”


“HAZIRA BİRŞEY DAYANMAZ”

O.B: İsabetli bir konuya değindiniz, ‘değişimi zorlamayanlar sadece koltuğu ısıtırlar başka hiçbir şey yapmazlar.’ Değişimi zorlayıp koşulları biraz daha hareketlendirip elindeki parayı değerlendirmek Amelebirliği’nin asli görevi olmalıdır. Hazıra hiçbir şey dayanmaz. Dinlenme tesisleri depremden zarar görmüştü büyük maliyet çıkarmışlardı bize, Karasu’daki tesisi belediyeye satarak o parayı değerlendirmiştik. Hasar çok yüksekti, ayaklar çürümüş, demirler dışarıya çıkmıştı, sahil koruma için de koruma limanı istediler, yüksel maliyetler vardı.

Bu paranın gerçekten işçi lehine çalışanımız lehine yarına arttırarak taşımak zorundayız. İstanbul’da bir çok inşaat sektörü var sıfırdan başlıyor nereye getiriyor?

Biz Amelebirliği’nin parasını belli bir noktada kullanıyoruz. Bunları daha iyi noktalara taşımalıyız.

Mesela bir son model diyaliz ünitesi kurup parayı bunu çevirebilirsiniz.


“GÜMRÜK MUAFİYETİMİZ VAR”

Zonguldak’ta son model röntgen, Nono teknolojiye dayalı Sağlık Bakanlığı sadece Edirne’ye getirdi o cihazı. 2 Sene sürmüyor artık seanslar. Biz de de tüberküloz maden hastalığı yoğun bir şekilde var. Böyle bir şey yapılabilir. Çok pahalı değil biz de gümrük muaffiyetimiz var vakıf olduğumuz için. Diğeri 100’e getiriyorsa 50’ye yapabilirsiniz.

Soğanlı Yörük’e  yurt yapılacaktı onu inceleyeceğiz, nedir neden yarım kaldı? Avrupa uyum yasaları çerçevesinde belli projelere Avrupa Birliği önemli paralar veriyor. Köylere, kasabalara veriyor. Önemli olan proje hazırlayıp proje sunmanızdır. Yöreye denildiği gibi birçok şey yapılır. Üyelerimiz sayısı nerede ise oradan da başlarsınız. Sayın Bakanımız Faruk Çelik’e verilen 11-12 maddelik bir taslak var. Bizim düşüncemiz de bu taslağın harekete geçmesi. Bu taslakta Amelebirliği’nin biraz daha aktif hale getirmek, pasiften aktife getirmek, değişimi zorlamak.


“İŞÇİNİN ÖNÜNE 5 MADDE KOYACAĞIZ”

Yasaları değiştirmek kolay olmuyor. Atatürk döneminde kurulmuş çok ağır yasalarla oluşmuş. Mecliste Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Değişimi zorlamak gerekiyor, önünü açamıyorsunuz hazır parayı her gün yiyorsunuz. Harcırahmış verelim, maaş mış verelim biz ne yaptık? Biz hiç sorduk mu kendimize, yok. Ver harcırah, maaş, makam arabasına ne olacak almıyorum makam arabasını veya kullanıyorum da önünü açalım. Amelebirliği kelimesinden de soyutlasın kendini. Bir çok finans kuruluşları var faal olarak. Bizim yerlerimiz var bunları aktif hale getirmek gerekir. Daha modern hale getirilebilir, asansörlü otoparklı yerler, kız yurtları yapılabilir. TOKİ şimdi binayı yapıyor yanına okul, sağlık ocağı da yapıyor. Bunlardan neden faydalanmıyoruz. Bu gibi şeyler artık önemsenmeli ve yapılmalı. Öncelikle işçilerimiz arasında bir kamuoyu yoklama yapacağız. 5 tane madde koyacağız ne istiyorsunuz diyeceğiz. Amelebirliğinden beklentileriniz nedir diyeceğiz? Toplu konut mu zaten ikraz eğitim yardımları falan zaten veriyoruz.


“OTURAN ADAM DEĞİLİM”

Soru: Amelebirliği Osman Balamir ile birlikte durağanlıktan aktif hale gelecek mi?

O.B: Cumhurbaşkanımızın da dediği kelimeye getireceğim. Ben sizin aradığınız bir Cumhurbaşkanı olmayacağım. Kandilli’deki durumumu da biliyorsun, oturan bir adam değilim, sevmem de, makamda oturan biri değilim. Amasra’dan başlarım Armutçuk’tan çıkarım bu bölgeyi tahlil ederim. Tahlil ettikten sonra kamuoyunun önerileri ile ne yapılabilir, bizim katıklarımız ile aktif hale getirip, milletin koltuk sevdasından kurtaracağız.